• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić razmatra izveštaj Mekinsija o Boru, ima nade

Izvor MONDO/Agencije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će RTB Bor da opstane, jer je to veliko i važno preduzeće za Srbiju, od koga živi gotovo ceo istok zemlje. RTB Boro može dase "utegne", kaže ministar Sertić.

Vučić je rekao da je dugo razgovarao sa stručnjacima konsultantske kuće Mekinsi, koji su mu predstavili studiju za RTB Bor, i da na osnovu toga može da kaže da za to imamo mogućnost.

Kako je rekao, reč je o tome da moramo sebe da promenimo, da reformišemo to preduzeće.

"Svi treba da znaju da će RTB će da opstane, to je veliko i važno preduzeće za našu zemlju, od njega živi gotovo ceo istok Srbije i o tome ćemo voditi računa i za to imamo mogućnost u skladu sa onim što sam video i što sam mogao da čujem od naših prijatelja od Mekinsija", rekao je Vučić.

Dodao je da će više moći da govori za nekoliko dana, kada bude u celini izučio i pročitao i kada vlada bude donosila odluke.

SERTIĆ:STUDIJA POKAZALA DA RTB BOR IMA PERSPEKTIVU

Konsultantska kuća Mekinsi ocenila je nakon predstavljanja studije o RTB Boru, da ta firma ima ozbiljnu perspektivu, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić ističući da je to ohrabrujuće za žitelje Bora, ali i čitavog regiona.

Upravljanje mora da se menja

Prema njegovim rečima, Mekinsi je potvrdio i bojazan države da mora da dođe i do promene u načinu upravljanja kompanijom, kao i u načinu realizacije tehnoloških procesa i uopšte u vezanim procesima - od nabavke do prodaje. "Takve tehničke stvari vezano za konsolidaciju nigde se u svetu ne objavljuju, pa ih ne možemo ni mi objaviti. Ono što je važno, jeste da napravimo plan koji bi u naredne dve nedelje trebalo da definišemo do detalja i predstavimo ga, ne samo premijeru, nego i zajedno sa menadžmentom RTB Bora krenemo u njegovu realizaciju", rekao je Sertić.

"To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo da u budućnosti to preduzeće može da bude konsolidovano, kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona", rekao je Sertić novinarima nakon obilaska fabrike Plamen u Inđiji.

On je rekao da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan i ocenio da bi za godinu do godinu i po, RTB Bor mogao da se "utegne" i posluje po tržišnim principima.

"Ne mogu da pričam o detaljima, to razumete, ali dve stvari su ključne - jedna da je mišljenje Mekinsija stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu, a druga je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u smislu rukovođenja preduzećem, tehnološkim procesima...", rekao je Sertić.

Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni.

"To je dobar pomak", konstatovao je ministar.

Mekinsi je studiju o RTB Boru pre nekoliko dana predstavio Ministarstvu privrede, a juče premijeru Aleksandru Vučiću, a ministar Sertić poručuje da je nakon što je video studiju mnogo više optimista po pitanju tog preduzeća nego pre mesec dana.

Komentari 122

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aaaaa

O boru kao drvetu,da ima nade

"ртб бор"

НАГАЗИТИ ЛОПТУ! Доброје ако је квалитетна студија "McKinsey"-а показала да заиста РТБ Бор има перспективу и похвално је то што премијер хоће да спаси РТБ Бор, Али да га спаси од уништитеља Сосе, богами, тешко ће. Прво грешка је што студију радила страна фирма "McKinsey", а оперативно је радели наши експерти, који су својевремено руководили РТБ Бор-ом. Вођа тима је Борис Драговић, некада председник УО РТБ Бор, који ни тада ништа није учинио да спаси компанију од прппасти. Друга грешка је што нису ангажовани стручњаци "Института за рударство и металургију" и "Техничког факултету" у Бору, које су државне фирме. Сценарио студије ће бити бацање још једном маглу радницима и гласачима и да је највећи кривац цена бакра. Она сада износи на LME 5103 $/t, а исто је она била крива и када је износила 10148$/t. О погрешно изабраној технологији топионице, недостатак квалитетног концентрата бакра, крајње лош рад менаџмента, који је довео до енормне трошкове производње, криминал, непотизам, полтронства студија неће ни реч да саопшти. Дуговања износе 1,2 мулијарде €, не плаћају се струја, дажбине, услуге итд. Све док ведри и облачи Бором Спасковски, неће бити “сунца”, осмеха на лицима и бољитак у производњи, а остаће само атракција кругови “пишала” и Сојка птица у Бору.

Blagzor

Izgleda da su danas u sendviče stavili režanj salame više. Botovska je sreća pregolema.

special image