• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić: Hvala Viktore, Mađari pravi prijatelji

Izvor MONDO/Agencije

Premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban obišli su danas u Subotici novi pogon fabrike mađarske kompanije "Masterplast" za proizvodnju staklene vune. Evo šta su poručili...

Vučić se zahvalio Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje Srbiju i ne ograničava i da to Srbija poštuje i ceni.

"Sa Mađarskom ćemo da gradimo najbolje u budućnosti. Hvala Viktore (Orban, premijer Mađarske) na podršci Srbiji u teškim trenutcima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo", rekao je Vučić, koji je sa Orbanom obišao novi pogon mađarske kompanije "Masterplast" za proizvodnju staklene vune.

Vučić je rekao da se divno osećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gde je svako bio ponosan na svoju naciju i gde je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.

"Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja" ,rekao je Vučić.

Dodao je da je, kada su investitori iz "Masterplasta" došli na sastanak u Beograd, video da ne veruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

"Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike", naveo je Vučić.

Kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama i izvozom podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu na bolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiju.

 Vučić izjavio da je Srbija spremna da do kraja godine krene u građevinske radove na pruzi Beograd-Budimpešta, od Novog Sada pa nadalje.

"Sve papire i ugovore moramo da završimo do juna meseca, a ne račujnajući ovo što radimo na potezu Stara Pazova-Novi Sad iz ruskog kredita, ovo dalje što ide prema Budimpešti to možemo do kraja godine da krenemo", rekao je Vučić na pitanje novinara dokle se stiglo sa modernizacijom pruge Beograd-Budimpešta.

"To (pruga) što se nas tiče ide dobro, sa mađarske strane oni moraju da ubrzaju svoje i to će biti jedna od tema tet-a-tet razgovora sa Vikotorom (Orban, premijer Mađarske)", naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je Srbija u februaru isplatila prvu, veliku trašnu za ruski kredit.

Ta pruga, prema njegovim rečima, predstavlja deo planova Vlade Srbije u cilju boljeg položaja nacionalnih manjina.

Upitan kakav je plan Srbije za bolji položaj nacionalnih manjina, Vučić je naveo da razgovara sa tim ljudima svaki dan, da želi da imaju još veći značaj i uticaj u Vladi Srbije, da se konačno uradi Y krak, da čeka nove fabrike.

Kaže da će te fabrike biti tamo gde živi mađarski živalj, da će neke biti na teritoriji centralne Srbije i da to ima veze sa tehničkim uslovima.

"Po tom pitanju sam, iako znate da sam realističan, negde prilično optimističan", kazao je Vučić.

Orban je rekao da je Srbija danas uspešna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspešnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.

"Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, jer je država bila 'oborena na zemlju', ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama, zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici", izjavio je Orban.

On je čestitao Vučiću što je Srbiju učinio uspešnom zemljom i dobrim susedom Mađarske.
Orban je rekao da to što su odnosi Mađarske i Srbije dobri nije došlo samo od sebe, već da je u to trebalo uložiti mnogo rada i truda od strane Mađara koji žive u Vojvodini, ali i opredeljenost Vlade Srbije.
"Ako ne budemo uspeli održati dobru saradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnim tu saradnju, onda ni ekonomski ni privredni rezultati neće moći da opstanu", rekao je Orban.

Orban je rekao da je ubeđen da Mađari i Srbi zajedno imaju zajednički interes da se politika saradnje dve zemlje nastavi, a tome, rekao je, doprinosi i investicija u Subotici, u koju je uložila i vlada Srbije i mađarska vlada

On je pozvao Mađare koji žive u Srbiji da izađu na izbore i da učestvuju u donošenju odluka, navodeći da ja važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu.

On je rekao da Mađari "imaju jednu staru želju" da Srbija što pre postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.

Novi pogon mađarskog investitora u Subotici vredan je ukupno 8,4 miliona evra, od kojih kao podsticajnu meru Vlada Srbije izdvaja 23 odsto, odnosno dva miliona evra.

Kako je prilikom prošlogodišnjeg potpisivanja Ugovora između Republike Srbije i preduzeća Masterplast YU najavio direktor Masterplasta Tividar Bunford, nova fabrika površine 12.000 kvadratnih metara imaće oko 200 mašina za pletenje i godišnje će proizvoditi 60 miliona metara staklene vune, a zapošljavaće oko 200 radnika.

"Masterplast" je poznati proizvođač i distributer termoizolacionih materijala.

Komentari 118

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mađari pravi prijatelji...

... I to su pokazali u drugom svetskom ratu!!!!!

iz sljivika

E moj Vucicu, da si Orbanu bar do kolena i ja bih te glasao. Ovako-trt.

Marko Marko

Ne tako davno 2015. godine, tvoj PRIJATELJ Orban je izgradio OGRADU između dve PRIJATELJSKE zemlje. Migranti su otišli, nema ih više, A OGRADA OSTALA. Da ograda je neophodna jer ta ograda sada još više govori da upravo Vučić treba da IZGUBI izbore i da ode na smetlište istorije. Sramota je govoriti za nekoga da ti je dobar prijatelj, a on stavi bodljikavu žicu prema tebi. Narode misli svojom glavom, nismo svi Vučićevi botovi.

special image