• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Povećanja plata ni u 2017.

Izvor mondo.rs

Zbog kašnjenja reformi sporije se smanjuje teret plata javnog sektora u budžetu Srbije pa ne dolazi u obzir njihovo povećanje, kao ni penzija, ne samo u 2016. već ni u 2017, kažu iz u Beograd pristigle misije MMF-a.

Iako je procep između prihoda i rashoda u budžetu u 2015. godini izgledao znatno bolje od projektovanog, a tako se očekuje i u 2016. godini, javni dug Srbije i dalje je veoma visok - na 80% BDP-a (zakonski maksimum je 45%), upozorava za NIN Džejms Ruf, šef misije MMF koja je došla u Beograd u reviziju stend-baj aranžmana.

Danas misija Međunarodnog monetarnog fonda počinje tehničke, a u ponedeljak i formalne (političke) razgovore sa srpskim zvaničnicima u okviru četvrte i pete revizije (spojene zbog srpskih izbora) četvorogodišnjeg ugovora o "stajaćoj" pozajmici (famozni "ugovor iz predostrožnosti").

Hoće li biti rasta od 2,5%?

U MMF-u kažu da je primetno ubrzanje srpske ekonomije u prvom tromesečju, uključujući jak izvoz i investicije, zbog čega će izmeniti svoju projekciju za 2016. naviše. Ali, da li će to biti 2,5% rasta, kako su najavili premijer Aleksandar Vučić i NBS, još nisu sigurni.

Iako se srpske vlasti hvale finansijskom konsolidacijom budžeta, koja je evidentna, reforma kasne a, upozorava Ruf, nikakvo poboljšanje fiskalne situacije ne može da opravda (i nadoknadi) kašnjenje strukturnih reformi.

"Ova revizija na polovini aranžmana je dobra prilika da se zastane i razmotri kako Srbija napreduje prema opštim ciljevima programa", kaže šef misije MMF-a.

Za MMF nema dvojbe šta treba uraditi - sa javnog sektora i "guske koja nosi zlatna jaja" ekonomski fokus prebaciti na privatni sektor koji generiše rast, razvoj i zaposlenost.

"U ovom trenutku od sedam miliona stanovnika samo je 1,2 miliona zaposleno u privatnom sektoru koji donosi poreze, dok javni sektor izdržava 750.000 radnika i 1,7 miliona penzoionera. Jasno je zašto treba otvarati radna mesta u privatnom sektoru a ne čuvati zaposlenost u javnom", kaže Ruf.

Iz MMF-a tiho ukazuju da je originalni program - značajna smanjena zaposlenih u javnom sektoru zamrzavanje plata i penzija na tri godine - napušten već 2015. jer su fiskalni rezultati dali prostor za povećanje plata i penzija. Pritom je došlo i do značajnog kašnjenja racionalizacije u javnom sektoru.

"Zaključak je da ne samo da povećanje plata i penzije ne dolazi u obzir u 2016. već i da, ukoliko vlada ne identifikuje neke nove fiskalne uštede, u ovom trenutku ne vidimo prostora za njih ni u 2017.", kaže Ruf.

Kada će onda građanima Srbije biti bolje? Pa, od njih odnosno od vlasti koju su izabrali zavisi, odgovaraju iz MMF-a. Ruf tu poteže analogiju Poljske i Ukrajine. Obe bivše soc-ekonomije 1989. su startovale na putu u modernu (kapitalističku) ekonomiju sa istih pozicija. Danas uspešno reformisana Poljska ima BDP na nivou dve trećine zapadnoevropskog, dok nereformisana Ukrajina ima tek četvrtinu poljskog, piše NIN.

Tagovi

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ilic dragica

nije ni ocekivano od vlade potpunih amatera iz srednje obrazovanih a krajnje amatershlkih struktura da razumeju a kamoli da upravljju ekonomskim i ostalim elementima . Tuzna sam da su unistili i ponistili dostignut nivo iz 1989 god.

Bor-Zagubica preko Crnog Vrha

Otpustanja ce svakako biti ali plate i penzije zaboravite.Glasali ste dobili ste.A gospoda pre neki dan rekose da je prosek plata vec skocio i to preko 400 €

Ana

Ljudi , na***ali smo !

special image