• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF i Svetska banka pohvalile Železnice Srbije

Izvor Tanjug

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Daehang Kim i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen pohvalili su napredak u reformi Železnica Srbije na danas održanoj Radnoj grupi za reformu železnice.

Radnom grupom predsedava potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Ovo je veoma pozitivan napredak, voleo bih kada bi tako bilo i u drugim sektorima", rekao je Kim pošto je čelnicima dve svetske finansijske institucije predočeno dokle se stiglo sa reformama u železničkom sektoru, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je informisala Verheijena i Kima o daljim planovima i do sada urađenom kako bi srpske železnice bile modernizovane.

"Razgovaramo sa sindikatima, imamo puno otežavajućih okolnosti ali u ovom procesu moramo biti jedinstveni kako bismo postavili dobar model i za reformu ostalih javnih preduzeća", rekla je Mihajlović na sastanku u Vladi Srbije kome su prisustvovali i direktori železničkih preduzeća, predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva rada, Ministarstva privrede, sindikata radnika zaposlenih u železničkim preduzećima.

Ona je poručila da je kompletiran zakonski okvir za otvaranje železničkog tržišta koji će omogućiti da se na srpskim prugama pojave i privatni železnički prevoznici, a što će uticati na odluku koje pruge od 800 kilometara nerentabilnih će ostati u upotrebi o čemu će lokalne samouprave i građani biti obavešteni najmanje šest meseci ranije.

"Početkom juna je potpisan prvi takav ugovor sa privatnim prevoznikom za kombinovani prevoz", rekla je Mihajlović i dodala da se 430 kilometara pruga u Srbiji ne koristi decenijama, a da na pojedinim deonicama čak i nema šina pa se sa ukidanjem tih deonica može i odmah početi.

Mihajlović je poručila da su kompletirani spiskovi imovine i definisani viškovi u železničkim preduzećima od čega bi se mogli izmiriti neki istorijski dugovi.

Ona je istakla da će nova Vlada kada bude formirana doneti odluku o nivou otpremnina za višak zaposlenih čime će se stvoriti uslovi za dalju uspešnu reformu Železnica Srbije ne bi li ovo javno preduzeće postalo moderno, efikasno i profitabilno.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mojne

Brine me kad oni hvale toliko a napretka ni na vidiku sa brda

special image