• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ISTORIJSKI: Prva privatna železnica u Srbiji

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je dobila privatnu železnicu. Firma Kombinovani prevoz, iz Beograda, prva je u Srbiji zakupila trasu i platila naknadu za pristup pruzi i infrastrukturi, kako bi njen voz saobraćao državnim prugama.

 Privatna železnica u Srbiji - prvi privatni voz Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kako su saopštile danas Železnice Srbije, železnička kompozicija Kombinovanog prevoza sastavljena od dve dizel lokomotive serije 647, u nedelju 12. juna prešla je tridesetak kilometara železničkom trasom od Kragujevca do Lapova, dodaje se u saopštenju.

Ta firma je iskoristila zakonske mogućnosti i zakupila trasu od Infrastrukture železnica Srbije, tako da u Srbiji više ne postoji monopol na organizovanje železničkog saobraćaja.

Do sada su organizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji obavljala državna kompanija Železnice Srbije, odnosno nakon reforme novoformirane železničke kompanije za putnički i teretni saobraćaj Srbija Voz i Srbija Kargo.

U saopštenju je ukazano i da je uvođenjem privatne firme uspešno nastavljena reforma železničkog sektora "što je bio i jedan od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda, ali i pretpostavka otvaranja novih poglavlja u pregovorima za pristupanje EU".

Generalni direktor firme "Kombinovani prevoz" Branko Petković kaže da je prva vožnja protekla bez problema.

"To je za nas izuzetno značajno, jer planiramo da u saobraćaj uvodimo teretne vozove na komercijalnoj osnovi i naše transportne usluge ponudimo na domaćem tržištu", rekao je Petković.

Kombinovani prevoz vlasnik je 13 dizel i električnih lokomotiva, a 2007. postao je prvo preduzeće u Srbiji koje je dobilo licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju i sertifikat o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

samo pitam

kako ce da funkcionise: podje privatni voz po redu voznje, a drzani ga zadrzi jer kasni! i kako onda rese problem, a da privatni stigne na vreme?

Xy

Cija li je ovo firma,a politicari!!!!

laneSU

Nemci stizu prvi, tj. već su tu (DB Schenker)

special image