• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teška situacija: Kvrgava koža ubila 465 goveda

Izvor MONDO/Agencije

Savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da je bolest "kvrgave kože" goveda u Srbiji pod kontrolom, ali da je situacija i dalje kritična, kao i da je do sad uništeno oko 465 grla stoke.

On je novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je održana zajednička sednica grupacija i nadležnih institucija povodom aktuelnih dešavanja u govedarstvu rekao da trenutno ima oko 70 sumnjivih grla, a da se bolest pojavila u 12 opština, odnosno četiri okruga.

"Bolest je pod kontrolom, nije probila dalje na teritoriju Srbije, što je dobra vest", rekao je Glamočić i dodao da su ekipe na terenu i da se vakcinišu i zaražena i ugrožena područja, kao i velike farme kao što je PKB.

On je rekao i da je se danas otvara novi tender za nabavku 600.000 doza vakcine i da se u naredih 10 do 15 dana očekuje nova isporuka.

Glamočić je poručio da "ne smemo spavati" i da je i dalje kritično, naročito dok ne bude završena vakcinacija cele teritorije, jer stvaranje imuniteta i nakon vakcinacije traje 10 do 15 dana.

"Narednih mesec dana će biti jako kirtično, ali i nakon toga moramo da se pazimo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, mora postojati stroga kontrola transporta životinja, jer bolest može da se pojavi bilo gde.

Glamočić je rekao i da se šteta poljoprivrednicima redovno isplaćuje i naglasio da je ovo šansa da tokom vakcinacije sva grla uđu u legalne tokove.

Vršilac dužnosti direktora Upave za veterinu Nenad Petrović rekao da su veterinarske službe na terenu, da dobro rade i da je u nekim područjima već završena kompletna vakcinacija.

Predsednik udruženja za poljoprivredu u PKS Nenad Budimović istakao da bolest goveda može izazavati veliki štetu za proizvođače mleka i junećeg mesa, ali da je još rano za procene.

Istakao je i da najbitnije da se poštuju sve preventivne mere i da se spreči transport životinja i radi dezinsekcija i dezinfekcija.

"Poljoprivrednicima savetujem da poboljšaju ishranu stoke, jer dobrobit životinja mora da bude na prvom mestu", rekao je on.

Budimović je najavio i da je plan da se kroz regionalne privredne komore farmerima kroz dijalog objašnjava šta treba činiti.

Nodularni dermatitis je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Кир

Питање је зашто у претходне две године од када се ова болест појавила у Бугарској и Македонији није ништа урађено да се спречи појава болести у Србији, попут запрашивања и др.?

zeks

Sjajno,mislim da ministarka poljoprivrede treba da dobije odlikovanje za svoju reakciju i ubijanje goveda,sto doduse nije dobro za nase seljake,ali nije lose za stocare u EU i uvoznike mleka i mesa...Takodje necemo da sitnicarimo i postavljamo pitanje zasto vakcinacija nije odradjena ranije,kada se bolest pojavila u susednim drzavama...

special image