• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Slede razgovori o povećanju plata i penzija

Kompletan javni sektor u Srbiji trebao bi da do kraja godine ostane bez oko 6.500 zaposlenih, a o povećanju plata i penzije će se razgovarati sa srpskim zvaničnicima, izjavio je šef Kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa.



On je novinarima u Beogradu rekao da je potrebno nastaviti s racionalizacijom javnog sektora u Srbiji koji bi po procenama MMF, do kraja godine trebao da ostane bez oko 6.500 zaposlenih.

Sosa je rekao i da se to odnosi na kompletan javni sektor u Srbiji, uključujući i lokalna preduzeća, i da je to potrebno kako bi se nastavili pozitivni finansijski trendovi.

On je podsetio i da je javni sektor, u sklopu racionalizacije, od kraja 2014. godine zaključno s majem 2016. ostao bez oko 16.000 zaposlenih.

Upitan o povećanju plata i penzije što su prethodnih dana najavljivali predstavnici srpske vlade, Sosa je odgovorio da će se o tome razgovari najkasnije u oktobru.

Sosa je rekao i da delegacija MMF-a u septembru dolazi u kratku posetu Srbiji kao i da će u oktobru takođe boraviti u Beogradu kada će početi razgovore sa srpskim zvaničnicima o budžetu za iduću godinu.

On je predstavio izveštaj Odbora izvršnih direktorа MMF-a koji doneo je odluku o uspešnom zаvršetku četvrte i pete revizije аktuelnog stendbаj аrаnžmаnа Srbije.

"Izveštaj priznaje dobre rezultate Srbije u ostvarenju programa i dobre rezulatte kada su u pitanju glavni makroekonomski ekonomski pokazatelji i kvantitativni ciljevi", rekao je Sosa.

Po tom izveštaju, kako je ranije saopštila Narodna banka Srbije (NBS), pozitivni trendovi u finаnsijskom sektoru trebа dа se nаstаve, kroz sprovođenje Strаtegije zа rešаvаnje problemаtičnih kreditа i rešаvаnje pitаnjа bаnаkа s većinskim držаvnim vlаsništvom.

"Dаlje sprovođenje strukturnih reformi ključno je zа smаnjenje fiskаlnih rizikа i budući ekonomski nаpredаk, а zа ostvаrenje progrаmskih ciljevа potrebno je dosledno sprovođenje plаnovа zа rešаvаnje pitаnjа velikih držаvnih preduzećа", saopštila je NBS.

MMF je februara 2015. sa Srbijom zaključio trogodišnji stend-baj aranžaman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra, a svih pet revizije tog aranžamana bile su pozitivne.

Misija MMF-a, na čelu s Džejmsom Rufom, od 9. do 21. juna 2016. je u Srbiji razgovarala o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana Srbije i MMF iz predostrožnosti, i tada je ocenjeno da ekonomski rast Srbije jača, uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

corto

Opet povecanje od 200 dinara? 😆

Čiča Toma

Javni sektor ima 16.000 manje zaposlenih od 2014.godine. Koliko je desetina hiljada umrlo penzosa vašom politikom. Što taj podatak krijete? Zašto tako? Moglo i 1% povećanjem PDV solidarno svi da to podnesemo a ne ovako nad nemoćnim i bolesnim. Nije dobra poruka za ove koji još nisu otišli.

sepi

Mmf je prava vlada u Srbiji....eto,to smo mi...podstanari u sopstvenoj zemlji...banana drzava. Vreme je za neku komunisticku revoluciju i za neke nove partizane...

special image