• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stripovana "Palestina" Džoa Sakoa

Sakova priča o Palestini, trijumfalno obišla svet nailazeći na nepodeljene pohvale liberalnih intelektualca, konačno štampana i u Srbiji.

Sakova priča o Palestini, trijumfalno obišla svet nailazeći na nepodeljene pohvale liberalnih intelektualca, konačno štampana i u Srbiji.

Izdavačka kuća "Rende" se od početka afirmisala kao izdavač koji ne "beži" od najosetljivijih tema i od autora koji se ne uklapaju u establišment, a u takve se ubraja i Džo Sako, u svetu poznat kao autor spoljnopolitičkih reportaža u formi stripa kao što je kolekcija sakupljena u knjizi "Palestina" koju je objavilo "Rende".

Maltežanin po rođenju, Sako živi u američkoj zabiti Portlandu, u državi Oregon, kada nije na nekom od svojih mnogobrojnih putovanja u krizna područja širom sveta.

Sako je 1981. godine diplomirao novinarstvo i prvi posao je našao u izdavačkoj kući "Fantagrafiki buks" specijalizovanoj za strip izdanja, gde je otkrio svoj talenat za crtanje stripova.

Sa prvih putovanja po svetu između 1988. i 1992. izdaje šest svezaka stripa "Yahoo". Nekoliko meseci, tokom 1992. provodi u Izraelu i na okupiranim teritorijama, putujući i beležeći.

Od prve sveske stripa "Palestina", Sako stvara jednu novu žurnalističku formu, kakve pre toga nije bilo u svetu.

Knjiga njegovih strip-reportaža koje imaju sve odlike spoljnopolitičkog komentara, nije mogla proći nezapaženo i za nju je dobio najviše američko literarno priznanje "American Book Award". 1996. godine.

Knjiga "Palestina" ima predgovor Edvarda Saida, Amerikanca palestinskog porekla koji se angažovao u borbi za palestinsku nezavisnost i ljudska prava, braneći interese svog naroda.

Said kaže da je njen autor, "kombinovanjem crteža i reportaže sa političkim i filozofskim perspektivama Palestinaca koje sreće tokom prve i druge intifade, pričao priče u kojima se čuju glasovi onih koji su isključeni iz svakodnevnih vesti i gurnuti na margine istorije".

On je počinio "neoprostivi greh", prema važećim merilima u našoj zemlji u vreme Slobodana Miloševića, jer je ubrzo posle "Palestine", štampao još jednu zbirku strip reportaža ,ali sada je ratište o kome piše i crta Bosna.

To je "Sigurnosna zona Goražde: Rat u Istočnoj Bosni 1992-1995", napisana na osnovu Sakovih putovanja u ratom pogođeno područje Balkana. Ova knjiga je takođe dobila nagradu ("Vil Ajzner") za najbolju grafičku novelu.

Sako ni sada ne miruje i prema najsvežijim informacijama priprema novu "grafičku novelu" sa ratnim pričam iz Iraka.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE