• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad smo spremni za borbu s teroristima FOTO+VIDEO

Izvor MONDO/Tanjug

Na poligonu Pasuljanske livade danas je tehničko-taktičkim zborom uspešno završena zajednička antiteroristička vežba vojnih snaga Srbije, Rusije i Belorusije - "Slovensko bratstvo 2016"

U vežbi je učestvovalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije, ruskih vazdušno - desantnih snaga i oružanih snaga Belorusije, a njenom završetku je prisustvovao i vrhovni vojni komandant i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Komandant Nikolić je poručio da Vojska Srbije nastavlja uvežbavanja sa vojskama mnogih država u svetu i da ga raduje što naši vojnici mogu potpuno ravnopravno da ispunjavaju zadatke u tim vežbama.

"Nažalost, zbog vremenskih uslova nismo videli sve aktivnosti koje predstavljaju završnicu vežbe tri vojske, a preneli bismo se u situaciju kada su te vojske zajedno ratovale protiv svetskog neprijatelja", rekao je Nikolić novinarima.

Avioni, helikopteri, transporteri...

U vežbi je učestvovalo 212 pripadnika vazdušno desantne vojske oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije. Od naoružanja i vojne opreme na vežbi su korišćeni avioni "iljušin il-76", helikopteri "mi-8", "mi-17", "gazela" i "gama", borbena vozila pešadije (BVP-80), oklopni izviđački automobili (BRDM-2), okloni transporteri (BMD-2), policijska borbena vozila, samohodne haubice 122 mm, kvadricikli i druga sredstva.

On je kazao da se u pretpostavljenoj borbi protiv terorizma imamo zajednički interes i ne postoji država koja nema interes da se bori protiv terorizma.

Nikolić je čestitao oficirima i vojnicima što i naša država izdvaja i ono malo što ima kako bi oni bili bolje uvežbani, obučeni i spremni.

"Ne dao Bog da treba zajedno da ratujemo, to valjda niko više ne želi, ali nećete naći državu koja neće da uvežba svoju vojsku", rekao je predsednik države i poručio vojnicima da su postigli izvanredne rezultate.

Načelnik Odseka za izviđanje vazdušno desantnih jedinica ruske vojske, general major Alek Poljgujev, ocenio je vežbu kao odličnu i odrađenu za visoku ocenu.

"Vežba je bila protivteroristička, odradili smo zajedničkim snagama sve zadatke protiv terorista", rekao je Poljgujev.
Ruski general je naveo da su bile iskorišćene sve tehničke mogućnosti, i u pogledu ljudstva i naoružanja, i da je sve odrađeno kako je i planirano.

Načelnik Generalštaba oružanih snaga Belorusije i zamenik ministra odbrane Oleg Belokonjev kazao je da je vežba Slovensko bratstvo već postala tradicionalna, jer je prva izvedena prošle godine u Rusiji, ove u Srbiji, a sledeća će biti u Belorusiji 2017. godine.

"Vežba je bila odlična, i daje mogućnost da se uvežbaju aktivnosti na zajedničkoj saradnji, kao i da se uvežbaju sva dejstva koja se tiču borbe protiv terorizma, da vidimo na kom nivou i na koje načine tri vojske rešavaju to pitanje", rekao je Belokonjev.

Vežba, čiji je cilj unapređenje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacinalnom okruženju, realizovana je od 3. novembra do danas na aerodromima i poligonima Vojske Srbije.

Od 3. do 6. novembra izvedena su zajednička uvežbavanja, dok je vežba izvedena od 7. do 9. novembra, na automatizovanom strelištu Orešac, aerodromima Kovin i Batajnica i poligonu Pasuljanske livade.

Vežba "Slovensko bratstvo 2016" nastavak je saradnje vazdušno desantnih jedinica oružanih snaga Rusije i specijalne brigade VS započete izvođenjem vežbe "Srem 2014" na poligonu Nikinci u Srbiji.

Prošle godine, vežba Slovensko bratstvo 2015 izvedena je na teritoriji Rusije i na njoj su prvi put, pored oružanih snaga Rusije i Srbije, učestvovali i beloruske vojske.

Pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije boraviće u Srbiji do 14. novembra.

Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

babin

serbian_hulk_1389 na you tube pravi nakbolje vojne klipove

ganci

bvp M* 80

Brana Mitrović - FLOYD

Naše vojne i policijske službe su "spremne" za sve osim za džankija koji puca po Nbgd i koji uđe u soliter a naši "supersonični" panduri ne mogu da ga uhapse 2 dana!?!?

special image