• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treštaće narodnjaci u Narodnom pozorištu!

Izvor MONDO/Tanjug

Pesme Ane Bekute, Hasana Dudića i Šemse Suljaković, da budemo precizni...

 Narodna drama Narodno pozorište

"Narodna drama" Olge Dimitrijevic u režiji Bojane Lazic, nakon praizvedbe u Vranju 2011/2012, bice premijerno izvedena 17. novembra na sceni "Raša Plaovic" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dimitrijevic je rekla na današnjoj konferenciji za novinare da je "Narodna drama" teška ljubavna melodrama sa politickim angažmanom koji se izražava kroz afekte i govori o svetu oko nas.

Ona je precizirala da je lezbejska ljubavna prica u predstavi integralni deo sveta o kome se govori i da je to zapravo prica o ljubavi i slobodi pre svega.

U predstavi se koristi folk muzika, za koju autorka naglašava da je takode deo tog istog sveta, ali da im nije bila namera da se time vrednosno bave - da li je to dobro ili loše, vec da sagledaju od kakve kompleksnosti emocija je sazdan naš svet.

"Svi junaci se bezrezervno vole, ali iz te silne ljubavi povreduju sebe jer ne mogu da se izbore sa ogranicenjima", objasnila je Dimitrijevic.

Rediteljka Lazic istakla je da im je bilo važno da govore o dubini, snazi, lepoti i boli ljubavi bez obzira da li je istopolna ili ne i da se "Narodna drama" tice i njenih roditelja i njenih komšija, "jer svi mi zbog divnih namera odemo predaleko i to ne bude dobro".

"Sustina je da je ovo predstava o dubokoj ljubavi i slobodi koju ne traže samo dve lezbejke vec svi ljudi", kazala je Lazic.

Prema njenim recima, publika ce u predstavi cuti pesme Šemse Suljakovic, Ljube Alicica, Mire Kosovke, Gordane Stojicevic, Hasana Dudica, Ane Bekute, koje je cesto cula iz dedinog radio aparata okacenog o ekser na fasadi stare kuce.

Dramaturzi su Slobodan Obradovic i Molina Udovicki Fotez, koja je primetila da tekst Olge Dimitrijevic afirmiše ljubav i hrabrost.

"Suština je ljubav kao pojava, a hrabrost se ogleda u mladoj ženi koja se usudila da bude ono što jeste i u pozivu mladim glumcima da pokažu šta umeju", rekla je Udovicki Fotez.

Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savic je, primetivši da je bilo prica oko "Narodne drame" da su u pitanju "osetljive teme", naglasio da nema više osetljivih tema i da je život sam po sebi osetljiva tema, te autor ima puno pravo da piše o svemu što ga okružuje.

Savic je rekao i da neke može da iznenadi folk muzika na sceni Narodnog pozorišta, ali da ona predstavlja "marketinški, medijski dodatak predstavi".

U glumackom ansamblu su Sena Ðorovic, Anastasia Mandic, Slobodan Beštic, Nela Mihailovic, Aleksandar Ðurica i mladi glumci Ana Mandic i Ivan Markovic, studenti Fakulteta dramskih umetnosti Nina Neškovic, Milica Sužnjevic i Mina Obradovic.

Ðorovic je rekla da je predstavi privukla iskrena i jaka emocija, dok neobicna jezicka struktura (poezija, proza, naracija) pruža odlicnu priliku glumcu, te da kao što i sam naslov kaže, to je drama svih ljudi.

Beštic je kazao da od 1987. i svoje uloge u komadu "Budenje proleca" prati kako srpsko društvo tretira homoseksualnost.

On je podsetio da se osamdesetih i devedesetih godina na to gledalo sa podsmehom, zatim su homoseksualci postali perverzni pa su neki smatrali da imaju pravo i da ih ubiju, a danas Beštic primecuje napredak i ne oseca više otpor što je ilustrovao time što mu niko nije rekao da nece doci na predstavu kada je cuo o cemu govori.

Scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Marina Medenica Vukasovic, kompozitor Vladimir Pejkovic, reditelj video materijala Goran Gajic, za scenski pokret bio je zadužen Damjan Kecojevic, a za scenski govor Dijana Marojevic.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE