• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIĆE STRUJE: EPS planira masivne investicije

Izvor Tanjug

EPS će do 2025. godine realizovati investicije u elektroenergetski sistem Srbije vredne ukupno više od 4,5 milijardi evra, izjavio je danas direktor Sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

On je na konferencija "The Economist: Svet u 2017" u Skupštini Srbije, na panelu posvećenom energetici, rekao da se u narednom periodu očekuje rast privednih aktivnosti u Srbiji.

Energetska efikasnost

Jakovljević je naglasio da postoji veliki potencija za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji. "Pokrivamo godišnju potrebu potrašača u Srbiji. Imamo višekove u letnjem periodu i manjkove u zimskom, ali smo uglavnom uravnotežni. Projekcija potrošnje pokazuje da neće biti nekog velikog povećanja potrošnje u narednom periodu", naveo je Jakovljević.

"Postavlja se pitanje, kako ćemo obezbediti energiju u Srbiji za potrebu potrošača. Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje sa regulativom EU u oblasti zaštite životne sredine. Do sada smo uložili u to oko 200 miliona evra i u narednom period se očekuje još 600 miliona evra", rekao je Jakovljević.

On je rekao da su predviđena i značajna sredstva za revitalizaciju hidroeketrana, kako bi i u tom segmentu ostala nepromenjena proizvodnja struje.

"Imamo projekte i u distributivnom delu u vezi sa povećanjem sigurnosti snabdevanja, ali i za efikasniji rad postojećeg sistem. U narednom periodu, do 2025. su predviđene investicije na nivou većem od 4,5 milijarde evra u elektronenergetski sistem Srbije" naglasio je Jakovljević.

On je naglasio da postoji potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da država ima određene akcione planove koji će biti realizovani.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Jakovljević je rekao da oni ne mogu trenutno da budu alternativa uglju i dodao su zato planirane razne aktivnost za smanjenje emisije CO2.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Somborac

Pod hitno treba poceti gradnju vetrenjaca u Banatu pa polako sve vise i vise.Neverovatno je da nismo u stanju to da pokrenemo.Vetar duva nenormalno tamo a zemlja slatina neplodna.Priroda nam je sve dala a mi ne znamo da koristimo.Ljudi umesto sto daju pare u banku na stednju treba da daju u fond za gradnju vetrenjaca pod ingerencijom drzave i da im se isplacuje dobit slicno kao na stednji.Svi bi bili na dobitku i dobili bi cistu energiju.Daj neko pametan neka pokrece ovo,uzimamo kredite za gluposti,vojne satelite i slicno umesto da sadimo vetrenjace.

special image