• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praška šunka u ruskoj salati još samo tri godine!

Izvor MONDO/Agencije

Proizvođači mesnih prerađevina moći će da za svoj proizvod koriste trgovački naziv "praška šunka" još tri godine, složila se Češka, koja je pokrenula proces registracije tog proizvoda kao tradicionalnog.

Korišćenje naziva "praška šunka" (šunka iz Praga), za proizvod bez koga u Srba nema "prave ruske salate", odobren je u trogodišnjem prelaznom periodu za korišćenje tog naziva, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarstvo je u ime proizvođača "praške šunke" na teritoriji Srbije podnelo obrazloženu izjavu o prigovoru na zahtev za registraciju "praške šunke" kao tradicionalni garantovani specijalitet (TSG) koji je podnela Češka.

Ona je objavljena u Službenom glasniku EU (Official Journal of the European Union 2016/C 180/15).

S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u cilju pribavljanja argumenata za prigovor organizovalo brojne sastanke sa predstavnicima proizvođača i stručnih institucija iz oblasti proizvodnje i prerade mesa.

Borba Slovačke i Češke oko praške šunke

Nakon prijema obrazložene izjave o prigovoru, češka strana se složila sa zahtevima Ministarstva da se proizvođačima Praške šunke na teritoriji Srbije odobri trogodišnji prelazni period da mogu da proizvode i stavljaju u promet proizvod pod nazivom "PRAŠKA ŠUNKA" koja ne odgovara uslovima navedenim u specifikaciji proizvoda kao TSG, kao i mogućnost korišćenja ćiriličnog pisma za označavanje proizvoda.

Ovaj prelazni period počinje da teče od trenutka registracije "praške šunke" kao tradicionalni garantovani specijalitet (TSG), navedeno je na sajtu ministarstva.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan Sd

Ljudi da li znate da u rusku salatu neide meso nego povrće,a da to što narod zove ruska salata je pravi naziv francuska salata..To me podseća i na priču da su turci bili 500 godina??

123

@Milan Sd U rusku ide pileće meso i po tome se razlikuje od francuske.

Neum

Ja rusku pravim sa govedjim mesom:-)

special image