• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gužva" na Kolarcu!

Izvor MONDO/Tanjug

U okviru koncerta "Za znalce" čak 109 muzičara sviraće oko 80 minuta čuvenu Malerovu simfoniju!

 Beogradska filharmonija koncert za znalce Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Cuvena Šesta Malerova simfonija, u tumacenju dirigenta Džona Ekslroda, na repertoaru je Beogradske filharmonije u petak, 17. marta, a na sceni Kolarceve zadužbine bice 109 filharmonicara koji ce izvesti više od 80 minuta muzike u okviru ciklusa "Za znalce".

Malerov simfonijski opus cuven je po "gigantima" dugackog trajanja i inventivnoj orkestraciji kojom je docaravao zvuke iz svog okruženja i prirode. Šesta simfonija podrazumeva ogromni orkestarski aparat - uz uvecan broj drvenih i limenih duvaca, a "najveca gužva" bice medu udaraljkama.

Pored dva para timpana, dva ksilofona, velikog bubnja, cinela, doboša, trijangla, glokenšpila, kravljih zvona, kompozicija zahteva i jedan posebno nemuzicki instrument, nastao iskljucivo za ovu partituru. Cuveni Malerov cekic, senzacija u klasicnoj muzici, oglasice se u finalnom stavu kao zloslutno predosecanje.

Džon Ekslrod, glavni dirigent Simfonijskog orkestra La Verdi iz Milana i umetnicki direktor Kraljevskog simfonijskog orkestra iz Sevilje, smatra da je u Malerovoj muzici najvažnije razumeti psihološku i emotivnu ravan.

"Srpska kultura je duboka i intelektualna, mnogo toga ste iskusili kroz istoriju. Muzicari veoma dobro razumeju dubine Malerove muzike i u stanju su da je prenesu publici koja, pored vrsnog muzickog iskustva, ima priliku da je doživi na veoma licnom nivou", kaže Ekslrod, nekadašnji Bernštajnov dak, koji sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put.

"Impresioniran sam kvalitetom orkestra kao i posvecenošcu svih muzicara. Maestro Mehta je bio potpuno u pravu kada mi je govorio koliko je ova filharmonija fantasticna", istakao je on.

"Samo je jedna Šesta, i pored Pastoralne!", reci su kompozitora Albana Berga kojima je izrazio divljenje prema Gustavu Maleru i njegovoj kolosalnoj simfoniji istovremeno je poredeci sa Betovenom koji je svim simfonicarima služio kao uzor.

Poznata i kao "Tragicna", autobiografski opisuje životne okolnosti u kojima se kompozitor našao, njegov odnos sa suprugom Almom, kao i nagoveštaj nesrecne sudbine koju ce doživeti.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE