• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi zovu Miškovića da spase "Rodu" i "Ideu"

Izvor mondo.rs

Rusi zovu Miroslava Miškovića da spase biznis Ivice Todorića u Srbiji. Agrokor duguje skoro šest milijardi.

 Agrokor - Rusi zovu Miroslava Miškovića da pomogne Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Miroslav Mišković
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ova informacija je potvrđena "Večernjim novostima" iz više izvora iz jedne od najvećih zemalja na svetu, ali i iz zapadnih investicionih fondova, koji su preuzeli deo dugova posrnulog hrvatskog tajkuna.

Naime, Rusi su preuzeli delove kompanije nakon što je Sberbanka odobrila dodatnih 100 miliona evra za plaćanje dobavljačima, a navodno se priprema još jedan kredit od 200 miliona evra.

Agrokor je u dugovima od skoro šest milijardi evra, zapošljava ukupno 60.000 radnika, a od toga u Srbiji više od 11.000.

Prema saznanjima lista, za poslove "Agrokorovih" firmi u regionu trenutno ne postoji kupac. Preveliki dugovi odbijaju bilo kojeg investitora, pa su poverioci odlučili da Todorićeve poslove prvo saniraju i učine ih profitabilnim.

Uvođenje profesionalnog menadžmenta je opcija. Miškovićevo ime se iskristalisalo, zbog njegovog iskustva u trgovini.

Ne treba podsećati da je vlasnik "Delta holdinga" napravio ogromnu trgovačku imperiju i da je kroz lance "Maksi" i "Tempo" postao vodeći igrač u Srbiji i jedan od lidera u Crnoj bori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Albaniji. Kruna njegovog poslovanja je i prodaja pomenutih lanaca belgijskom "Delezu" sa 932 miliona evra.

Rusi zavrnuli slavinu: Nema više para za Agrokor

Hrvatski Agrokor odgovorio Rusima, evo šta kažu

Mišković se time nametnuo kao rešenje, jer i Rusi i Amerikanci veruju da je jedino njegov menadžerski tim sposoban da poslovanje "Merkatora S", "Idee" i "Rode" u Srbiji dovede na profitabilan nivo.

Iako je Mišković odbijao da uopšte razgovara o problemima "Agrokora", zbog velikog prijateljstva sa Ivicom Todorićem, sada se situacija promenila.

Iako su u "Delti" odbili da daju komentar na ovu temu, "Novosti" nezvanično saznaju da Miškoviću izuzetno prija poziv da se vrati u velike poslove, kada je trgovina u pitanju. Prema informacijama do kojih smo došli, Mišković je vrlo blizu odluke da prihvati ovaj izazov, a nije nerealno da čak i otkupi Todorićev biznis po okončanju njegove sanacije.

Jedina prepreka za ulazak Miškovića u "Merkator S", koji gazduje "Ideom" i "Rodom" kod nas, jeste njegov loš odnos sa vladajućom garniturom. Ipak, sagovornici lista procenjuju da je važnost spasavanja "Agrokorovih" poslova u Srbiji, koji iznose jedan odsto srpskog bruto društvenog proizvoda, razlog da se i ti odnosi relaksiraju.

MINISTAR: U SREDU ILI ČETVRTAK SASTANAK SA AGROKOROVIM FIRMAMA

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da bi u sredu ili četvrtak trebalo da bude održan sastanak srpskih zvaničnika sa rukovodstvom Agrokorovih firmi u Srbiji.

Nedimović je poručio da će Srbija uraditi sve da zaštiti kooperante, povodom krize u navećoj hrvatskoj firmi Agrokor.

"Mi smo u neprestanom kontaktu sa predstavnicima kompanija koje posluju na prostoru Srbije. Tu najviše imamo zastupljenosti kod Dijamanta, odnosno uljarice u Zrenjaninu, kao i Frikoma, za koje je povezano dosta kooperanata",  rekao je Nedimović novinarimau PKS.

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je u stalnoj komunikaciji sa ministrom trgovime Rasimom Ljajićem.

"Sastanak bi trebalo da bude tokom ove nedelje, u sredu ili četvrtak. Danas treba da dogovorimo sa Ljajićem kada će biti termin sastanka i apsolutno smo uključeni sve to" , naveo je Nedimović.

Na pitanje da li ima većih problema u Dijamantu i Firikomu zbog situacije u Agrokoru, ministar Nedimović kaže da za nema ,ali da država mora da radimo na tome da se ti problemi ne pojave u budućnosti.

"Nema razloga za strah zaposlenih u Merkatoru"

Početak kraja najbogatijeg čoveka Balkana?

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PETAR .

Svasta se pise na ovu temu , i Kinezi su u opticaju.

U cosak avavav666

A sta ce reci mali Alek? Ili ce zaboraviti na tajkune,kao i Karic i Misko je...a tek krimici kojima ime ne sme izgovopit

Milos

Podrzavam vracanje srpskih firmi (Frikom,itd) pod srpski menadzment, ali poslovanje Delte je jedan od razloga sto se drzava nalazi u ovakvoj situaciji. Ne placa i ucenjuje dobavljace, radnike cedi....

special image