Tumačenje snova: Šta nam poručuju košmari

Autor:

Pročitajte šta vam vaši snovi zaista poručuju...

4
A- A A+

Bilo da sanjate da vas dave, proganjaju ili da ste zarobljeni, snovi i noćne more javljaju se kad mozak obrađuje situacije koje smo proživeli u poslednjih nekoliko dana, kaže Džejn Tereza Anderson, koja prpučava snove.

"Sanjanje je važno za naše zdravlje i dobrobit, na fizičkoj, emocionalnoj i psihološkoj ravni. Međutim, kad osećate strah u snu, vaše telo proizvodi hormone straha i budi poznatu reakciju ’bori se ili beži‘, što je zapravo razlog buđenja iz sna, odnosno košmara, s ludačkim lupanjem srca i oznojenim dlanovima", objašnjava Andersonova.

Ona dodaje da noćna mora može biti toliko strašna jer su fizički odgovori u telu - stvarni.

S druge strane, priča u snovima je simbolična i zato je važno razumeti šta snovi znače. Nažalost, ne može se koristiti rečnik snova za njihovo tumačenje jer je svaki san i svaki simbol u snu osoben i jedinstven.

SAN O SMRTI

Smrt kao košmar može imati nekoliko uzroka - od "obrade" sopstvenih strahova od smrti, do pozitivnih, poput ostavljanja starih stavova i navika iza sebe kako biste napravili mesta za rođenje novih i boljih.

Ali postoje tehnike kojima možemo naučiti kako da tumačimo svoje vlastite snove i košmare.

Pročitajte: Najčešći seks snovi i njihovo značenje

Ako, na primer, sanjate smrt, možda očekujete nove promene u životu i ostavljanje starih navika iza sebe. Promena, kao i uvek, može delovati zastrašujuće, čak i kad je želimo, pa osvešćivanjem onoga čega se plašimo možemo rasti i menjati se.

"Naši snovi zapravo otkrivaju naše nesvesne strahove i blokade u životu na javi i snažan su odgovor na njih. Možda vam je ugrožena mentalna ili emocionalna stabilnost, a kako mentalni i emocionalni stres može pratiti i fizička bolest - pokrenite se", savetuje Andersonova, a prenosi "Sputnjik".

AKO U SNU NE MOŽETE DA DIŠETE

Na primer, ako u snu ne možete disati ili se gušite, ova noćna mora se može javiti kad vam je nos začepljen zbog prehlade ili ako patite od astme, ali ste toga vrlo verovatno i sami svesni. Najčešće taj san upozorava na osećanje ograničenosti - fizičke, emotivne, duhovne ili mentalne.

Može upućivati i na to da vas "guši" nečija preterana pažnja ili da vas "pritiska" vaša životna situacija. Tada bi trebalo da iskristališete strahove koji vas u stvarnosti koče u "obeležavanju" svog sopstvenog prostora prilikom izražavanja samih sebe ili vas teraju da ustuknete.

PARALIZA SPAVANjA

Ako sanjate da se ne možete pomaći, možda vam se um počeo buditi, ali je vaše telo još uvek u položaju za spavanje, objasnila je Andersonova.

Pročitajte: Zašto brzo zaboravljamo snove

"To stanje je poznatije kao paraliza spavanja. Kad sanjamo, naši mišići ne mogu da se pokreću, pa je to prirodan način koji nas sprečava da ustanemo i realizujemo naše snove, ili da se povredimo. Kad um i telo nisu sinhronizovani nekoliko sekundi, možemo sanjati da smo paralizovani. Tad samo mirno dišite jer znajte da će to sigurno proći", savetuje Andersonova.

U nekim slučajevima, to može biti noćna mora koja se javlja kad imate osećaj ograničenja u životu ili ste "paralizovani" - emocionalno ili mentalno,  od "uskakanja" u bilo kakvu akciju.

PROGON

Zastrašujuća noćna mora pomaže da shvatite kako verovatno bežite od nečega s čim se morate suočiti. Možete bežati od finansijskih problema, starenja, odlučivanja, negativnih misli, medicinskih dijagnoza ili nekog dela svoje ličnosti i života kakvog ne želite da živite.

ZAROBLjENI STE

"Okove" sanjate kad imate osećaj ili strah da ćete biti zarobljeni u sopstvenom životu, a možda već i jeste. To može upućivati i na to da ste nesvesni svojih strahova o zarobljeništvu, zbog čega, na primer, ne ulazite u veze ili ne prihvatite neke poslove.

AUTOMOBIL BEZ KOČNICA

San u kojem automobilom jurite bez kontrole može vam pomoći da otkrijete u kom se delu svog života osećate bez kontrole ili se možda bojite da ćete je izgubiti.

Pročitajte: Saveti za bolji san

Ako ste "kontrol frik", ovaj košmar zapravo oslikava strah od pokušaja, ali i odustajanja, odnosno neuspeha. Automobil bez kočnica može pomoći da shvatite kakvom ste pritisku izložili sebe.


ZAROBLjENI I PROGONjENI

Kad sanjate da ste zarobljeni pokušajte sami sebi protumačiti taj san, jer saznanjem ko vas i zašto zarobljava možete raditi na poboljšanju odnosa ali i ljubavnih veza.

Kad vas neko lovi, upitajte se šta vas to progoni u stvarnom životu. Tako ćete početi da se suočavate i brže rešavate stvari, objašnjavaju analitičari sna.

NAPAD I(LI) PROVALA

Ako sanjate da vas je neko napao, da vam provaljuje u kuću ili da vam se odjednom našao u spavaćoj sobi, moguće je da vam um govori kako vam je telo u ranoj fazi bakterijske ili virusne infekcije. Takve snove imaju ljudi koje nekoliko dana posle uhvati prehlada ili grip.

Neki drugi imaju osećaj da im je ugrožen životni prostor, bilo psihički, mentalno, emocionalno ili duhovno i to obično kad se ne zauzimaju za sebe. Trebalo bi preispitati nesvesne razloge popuštanja svakome, ali i pokušati smanjiti psihički stres koji prethodi padu imuniteta i bolesti.

Tagovi:
Sve vesti