Tišina za Cetinjsku: Definitivno, kraj buke

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su izmenu Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, po kojoj ugostitelji u Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj ulici mogu da rade od 6.00 sati do 24.00 sata radnim danima.

4
A- A A+
Cetinjska Foto: Mondo/ Stefan Stojanović Cetinjska

Vikendom mogu da rade do 01.00 sati.

"Ugostiteljskim objektima za pružanje usluga hrane i pića, koji se nalaze u ulicama Cetinjskoj, Zetskoj i Skadarskoj, a nalaze se do 150 metara vazdušnom linijom od najbliže stambene, stambeno-poslovne zgrade, utvrđuje se maksimalno radno vreme i to tako što mogu početi sa radom najranije od 6.00 i mogu raditi najduže do 24.00, a petkom i subotom od 6.00 do 1.00 posle ponoći", navodi se u izmeni odluke.

Ugostiteljski objekti mogu emitovati muziku ili priređivati muzički program najduže do 23.00 radnim danima, a vikendom do 24.00.

Ugostiteljski objekti u Skadarskoj ulici, s parne strane, od broja 20 do 48, i s neparne strane, od 7 do 43, osim objekata u Skadarskoj 40 i 40a, mogu emitovati samo akustičnu muziku.

U obrazloženju izmena Odluke navodi se da su nadležni inspektori utvrdili da su se određeni subjekti, da bi izbegli Odluku o izmeni i dopuni odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda, kojom im je ograničeno radno vreme i emitovanje muzike, preregistrovali svoje sedište u APR-u sa Cetinjske 15, Skadarske 40 i 40a na sedište u Skadarskoj 40b, 40v, 40g, pravdajući se da na adresi Skadarska 40 postoji objekat sa lamelama A,B,C,D.

Buka u Beogradu: Da li je ovo rešenje?


Inicijativa za izmene Odluke o radnom vremenu proistekla je iz učestalih prijava građana koji su se žalili na veliku noćnu buku.

Pored te odluke, odbornici su usvojili i niz drugih kojima se kazne za kršenje komunalnih propisa usklađuju sa Zakonom o prekršajima i koje propisujuju fiksne kazne za veći broj prekršaja, a uvodi se mogućnost izdavanja prekršajnih prijava.

Kafedžije pokušale da "vrdaju"

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je cilj danas usvojene izmene Odluke o radu ugositeljskih objekatapreciziranje adresa kako ugostitelji više ne bi mogli da rade posle ponoći koristeći rupe u zakonu i tako ometaju život građana. "Mi smo bili doneli odluku da na određenim brojevima u Cetinjskoj ne mogu da rade lokali. Naravno, neko je pronašao rupu u odluci i onda su preregistrovali lokale koji se nalaze na istom mestu na drugu adresu. Oni se fizički nisu pomerili", rekao je Nikodijević novinarima u Skupštini grada Nikodijević je kazao da su ugostitelji na taj način pokušali da nastave sa delatnostima neprimernim za centar Beograda, jer remete kućni red sugrađana.

Usvojen je i predlog odluke o osnivanju gradskog centra za socijalno preduzetništvo u Beogradu i predlog pravila Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala.

MARKO MITIĆ NOVI DIREKTOR "INFOSTAN TEHNOLOGIJE"

Skupština grada imenovala je Marka Mitića za direktora preduzehca "Infostan tehnologije".

Mitić je do sada obavljao funkciju v.d. direktora tog preduzeća, a imenovan je na period od četiri godine.

On je, kako je navedeno, imao najviše bodova na sprovedenom konkursu.

Odbornik DS Zoran Alimpić kritikovao je taj izbor, rekavši da je na delu partijsko zapošljavanje.

Skupština je odlučila i da se sprovede javni konkurs za izbor direktora Urbanističkog zavoda Beograd.

Usvojeni su i godišnji izveštaji za 2016. godinu o radu Gradskog štaba za vanredne situacije, Gradskog javnog pravobranilaštva, Zaštitnika građana i Saveta za zdravlje.

Odbornici su usvojili i plan rada Gradskog štaba za vanredne situacije za 2017. godinu.

Usvojene su i odluke o promeni osnicačkih akata 28 ustanova kulture u Beogradu.

Po kratkom postupku usvojen je zaključak i o angažovanju eksterne revizije završnog računa budžeta grada za 2016. godunu, a razrešeni su i imenovani direktori i v.d. direktori nekoliko gradskih preduzeća i ustanova, upravnih i nadzornih odbora u pojedinim preduzećima i ustanovama i članova školskih odbora u jednom broju škola.

Sve vesti