Musliu o Velikoj Albaniji: Kosovo, Preševo, Niš...

Autor:

Predsednik Opštine Bujanovac na jugu centralne Srbije, Jonuz Musliu, izjavio je danas da zvanična Tirana ima punu podršku za "ujedinjenje Albanije i Kosova", ali…Oštra reakcija srpskog šefa diplomatije Dačića.

71
A- A A+
Velika Albanija zastava Foto: MN Press

Musliu je u izjavi za agenciju Preševa Jon rekao da podržava ranije izjave albanskog premijera Edi Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o uniji Albanije i Kosova.

"Ali, unija Albanije sa Kosovom bez Preševske doline, bez Medveđe, Bujanovca i Preševa, je besmislena. Sada je ključni trenutak da Albanija i Kosovo pokažu Srbiji da je to deo Albanije u koji ne treba dirati", rekao je Musliu.

Rama: Moguće ujedinjenje Kosova i Albanije

On je dodao da Rama i Tači imaju moralnu obavezu da u "ovo spajanje" uključe, kako je rekao, i istočno Kosovo.

A, ako se to ne dogodi, Musliu smatra da će to biti "nacionalna izdaja".

Musliju tvrdi da su Preševo, Medveđa i Bujanovac sastavni deo "države Kosovo" od koje su "nasilno odvojeni".

" Zato smo vodili naš oslobodilački rat. Ovaj cilj postoji zapisan u srcima i duhu albanskog naroda. To je potvrđeno 1. i 2. marta 1992. godine i mi nemamo pravo da odustanemo od nečeg za šta su se žrtvovali pripadnici OVPBM", rekao je Musliu.

Musliju kaže da je svestan da se to neće dopasti Srbiji, kao što joj se nije dopalo ni, kako je rekao, otcepljenje Kosova.

"Bez Niša, ovo nije 'Velika Albanija' i Srbija čak treba da nam bude zahvalna što Albanci traže ujedinjenje samo Albanije, Kosova i Preševske doline", kazao je Musliu.

DAČIĆ: ALBANSKI POLITIČARI GLAVNA PRETNJA MIRU NA BALKANU

Vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas, reagujući na izjave albanskih političara o ujedinjenju delova Srbije sa Albanijom, da ti političari postaju glavna pretnja miru i stabilnosti na Balkanu i Evropi.

"Albanci bi trebalo da dobro odmeravaju svoje reči, jer nema na međunarodnoj sceni više njihovih zaštitnika koji su bombardovali Srbiju kako bi Kosovo oteli Srbiji. To se više nikad neće ponoviti", poručuje Dačić.

"Koordinirane izjave Rame, Tačija i Muslijua pokazuju da je Velika Albanija cilj svih Albanaca. Danas je Musliju tome pridodao i Niš, sutra će i Skoplje, Ulcinj, Epir... " dodao je ministar, navodi se u saopštenju MSP.

Kako kaže, Srbija nikog ne provocira, ali se nikoga i ne plaši.

Dačić pita da li će EU, SAD i Velika Britanija progovoriti.

"Ako to ne učine i ovoga puta, kad je Velika Albanija stigla do Niša, biće direktno odgovorni za posledice", upozorava on.

Sve vesti