• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIRLJIVO: Bravo, Milena!

Izvor Tanjug

Pročitajte pobednički govor slavne glumice, dobitnice nagrade za životno delo u komediji!

 Milena Dravić govor nagrada za životno delo Izvor: MONDO, Stefan Stojanović
Milena Dravić - 5. 10. 1940.
Izvor: MONDO, Stefan Stojanović

Laureatkinja nagrade "Branislav Nušic" za životno delo glumcu-komicaru za 2017. godinu, istaknuta glumica Milena Dravic kaže da je "najlepše u pravoj komediji pobeda života". Dravic iz zdravstvenih razloga nece prisustvovati urucenju nagrade na zatvaranju 34. festivala "Nušicevi dani" u Smederevu pa se zbog toga pisanim putem obratila javnosti.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

"Vest da sam laureat Nušiceve nagrade za životno delo mi je, uz radost i cast, izmamila i osmeh, jer, moj se životni put s Nušicevim delom ukrstio više puta. I uvek je to bivalo za mene važno, što bi narod rekao - sudbonosno", kazala je priznata glumica u govoru koji je medijima dostavilo Udruženje dramskih umetnosti.

Ona se prisetila da je na akademiji polagala prijemni sa monologom iz "Gospode ministarke".

"Bilo je to dosta neobicno, jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorace u svet glumacke umetnosti su za taj prvi ispit, koji se najcešce doživljavao kao pitanje života i smrti, birali tekstove, odnosno monologe drugacijeg tipa - Šekspira, Ibzena, Cehova... A ja eto - Nušica. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je", rekla je Dravic.

Putevi su im se "ukrstili" i kad je snimala TV dramu "Gospoda ministarka" u režiji Zdravka Šotre.

"Divna ekipa, svojski se radilo i u jednom trenutku, ja - kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatickim tehnologijama - zabagujem. I to žestoko. Do odustajanja! Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušic, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inace lepog i radosnog detinjstva. Nehotican, ali nemio dogadaj zbio se - gle cuda - u Nušicevoj ulici i urezao u moju decju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odlicnog psihologa, uz ciju pomoc sam sve skupa razrešila", ispricala je ona.

"Vratio me, dakle, Nušic da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugacije, odakle ti pravo da se obracaš drugima? Pomogao mi je Nušic onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj?I trece, da ne nabrajam dalje, naš je zajednicki imenitelj - komedija", dodala je Dravic.

Velika glumica kaže da je komedija ozbiljan žanr, žestok i dubok, uzvišen.

"Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo. Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost - uvek uzvišena ako jeste duhovitost - koji su u sebe saželi i svu težinu i gorcinu", smatra ona.

Dravic istice da su blistave i svevremene Nušiceve komedije dijagnoza teških, opakih rana naših života, i nekad i sad.

"Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh - sva njegova pamet, lepota i snaga", porucla je Dravic u svom obracanju javnosti povodom priznanja za životno delo.

Žiri u sastavu: glumice Ljiljana Stjepanovic i Radmila Živkovic, profesor književnosti Miljana Kravic i teatrolog Zoran Maksimovic, je u obrazloženju nagrade, izmedu ostalog, naveo: "Milena ima dugoveku i bogatu glumacku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, recita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje, a uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upecatljive one iz komedija".

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beograd je svet

Zasluženo!

milos

Bravo👏🏻

SERIJE