• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oproštaj od najvećeg beogradskog šmekera

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac Izvor mondo.rs

U Ateljeu 212 komemoracija Draganu Nikoliću. Srceparajuća sećanja, snimci sa suprugom Milenom Dravić koji nikog nisu ostavili ravnodušnim. Rade Šerbedžija kroz suze o "izvanrednom mangupu", Brstina govorio o "vitezu Gagi"...

U petak nas je napustio veliki glumac, nakon duge i teške bolesti. Komemoracija je održana u podne na Velikoj sceni "Mira Trailović" beogradskog pozorišta Atelje 212.

Njegove kolege i prijatelji ispunili su salu Ateljea 212 da se pozdrave od legendarnog Gage. Tanasije Uzunović, Predrag Ejdus, Lazar Ristovski, Puriša Đorđević, Nebojša Glogovac, Milorad Mandić-Manda, Ivan Bekjarev, Zafir Hadžimanov, Dragan Vujić-Vujke, Tihomir Stanić, Radoš Bajić, Goran Jevtić, Nataša Ninković, Caci Mihailović, Marko Živić, Branislav Lečić, Viktor Savić, direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić, Zorana Pavić... Svi oni i još mnogi drugi došli su da se oproste od velikog šmekera srpske i jugoslovenske kinematografije.

O Draganu Nikoliću su govorili glumica Seka Sablić, glumci Rade Šerbedžija i Branimir Brstina, scenarista i književnik Dušan Kovačević, a na platnu su emitovani kolaži iz filmova u kojima je glumio. Kada je pušten kolaž iz nekada veoma popularne televizijske emisije "Obraz uz obraz", Atelje 212 je zaplakao. Tu emisiju vodio je zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Seka Sablić je Nikolića nazvala "otmenim":

"Sa srećom se prisećao Pariza i želeo da se vrati tamo. I u najtežim danima bio je otmen, nije hteo da deranžira okolinu. Ostao je duh humora. Kašljao je u bolnici, pitala sam da zovem sestru, da pljune, on je rekao - ne bi bilo u redu da pljunem sestru. Ova dva dana sećanja dokazuju da je ostavio neuništiv trag i da je postao nacionalna figura".

Branimir Brstina
je govorio o vitezu. Vitezu Draganu Nikoliću:

"Viteže naš, nema nikog ko te je takao a da se nije ogrejao, slušao te a da se nije grohotom smejao. Da ima takav neko, sam bi na svetu bio, bez nas".

Rade Šerbedžija je kroz suze govorio o "izvanrednom mangupu":

"Bio je briljantan glumac i izvanredan mangup. Čudna je i nadnaravna bila spiritualnost njegovog lica, belog kao sneg na velikom platnu, koje je sjalo veličanstvenim sjajem. Sve uloge su mu bile ubitačno jednostavne. Voleo je beskrajno život, i znao mu se radovati".

Novinarka Radmila Stanković ispričala je da je Nikolić hteo da piše knjigu, i jednom joj je iz cuga doneo pet poglavlja da pročita. I da mu je želja bila da snimi film o svojoj Mileni.

"Lako je pisao, ali sa najvećim strahom se odnosio prema početku pisanja poslednjeg poglavlja, o Mileni. Hteo je da ga završi scenom u kojoj on, starac u belom odelu, staje na obalu, ulazi u vodu i nestaje. Pričao je sa njom i kako je uvek želeo da snimi film o Mileni, i maštao o glumcima i glumicama koji bi igrali, kao i rediteljkama - isključivo ženama - koje bi snimile film o njoj u formi omnibusa", ispričala je ona.





Kraj komemoracije srceparajući - scena u kojoj Dragan Nikolić stoji na brodu i recituje poemu "Plava grobnica"...

Plava grobnica - Dragan Nikolić
Izvor: YouTube




Dragan Nikolić sahranjen je oko 15 časova na beogradskom Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana u prisustvu velikog broja kolega, prijatelja, poštovalaca...

Na poslednji počinak glumca su ispratile stotine prijatelja, članova porodice, kolega i građana koji su ga voleli. Tokom opela, kapeli je bilo nemoguće prići zbog velike gužve koja je nastala na ulazu na groblje.

Glumci, glumice, muzičari, drugi poznati iz kulturnog života, ali i političari i druge javne ličnosti, opraštali su se od Gage uz suze, setne osmehe, noseći bukete ili po jednu ružu.


Venac sa imenom glumca nosio je Vuk Kostić, a fotografiju Katarina Žutić. Sanduk su, između ostalih, nosili Žarko Laušević, Branimir Brstina, Vojin Ćetković, Nebojša Glogovac...


Žarko Laušević u društvu Mime Karadžića
Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić


Nikolić je u Ateljeu igrao od davne 1969, i ostvario uloge među kojima su Rober ("Generalska užina"), kauboj ("Veza"), Berger ("Kosa"), Len ("Rano jutro"), Hari ("Ziger Ziger"), Muselim ("Derviš i smrt"), Lulu ("Džek Trbosek"), mladi gospodin ("Braća Karamazovi"), Aleksandar Portnoj ("Portnojeva boljka"), markiz d'Orsinji ("Molijer"), Maks ("Kod lepog izgleda"), Miodrag ("Seljaci, radnici i prirodna inteligencija)", Trofimov ("Višnjev sad"), Čeda ("Protuve koje piju čaj"), lekar ("Dekameron 81"), kardinal ("Metastabilni grad"), Gavrilo ("Sveti Georgije ubiva aždahu"), Brent ("Peg srce moje") i mnoge druge.

KOLUMNA MLADENA NIKOLIĆA O DRAGANU NIKOLIĆU

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Љиљана Ћуић

Љиљана Ћуић ДРАГАН НИКОЛИЋ - ГЛУМАЦ Кад је почо Драган да се глумом бави, Циљ је њему био људе да забави. Сваки му је лик, - Лако решен трик. Глумац по рођењу. И по убеђењу. У свој живот многе он животе ниже , О, Драгане, брате! Како све их стиже? Глума Драгана Нико лића, Огледало узвишеног бића. На сцени фаца неумољива, У животу особа блага и стидљива. Постао си Глумац, има ту нешто: Да скромност од људи скријеш вешто. Два Драгана у једном живе. И једном и другом људи се диве. Стидљивог, Драгана скромног; сви ближ њи воле. Глумцу, фаци са филма: не могу да одоле. Улога за улогом. - Уживаш у том! И небу је лакше када пукне гром. Људи говоре: "Драган! - Он проблема нема." Док то крхко биће, тресе јака трема. Па публико драга, тајна ово није. Глумац од нас нешто, врло важно крије. Осећања своја и велике жеље, Лик кад нам дочара, то му је весеље. Заборави шта га у животу тишти, Од радости он би мого да завришти. У глави се само једна жеља мота,, Да што више нама прикаже живота

Milenko

Tuga velika.odose skoro svi veliki glumci zbog kojih smo zavoleli domace filmove..legenda i ljudina.neka tije vecna slava Dragane

Mostarac

Velicina... Gromada... Dragane.. Veliki si covjek bio!!!

SERIJE