Srpski lekari koji su zadivili svet

Autor:

Transplantacija materice, ugradnja veštačkog rebra, vraćanje odsečene šake na ruku, operacija tumora na mozgu dok je pacijent budan - samo su neke od operacija koje su srpski lekari uradili poslednjih nekoliko meseci.

7
A- A A+

Timove lekara koji su radili te operacije primio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i kompanije koje su poslednjih nekoliko godina ulagale u srpsko zdravstvo.

"Zahvaljujući i jednima i drugima srpsko zdravstvo danas nije među najgorima, čak smo preskočili sedam, osam zemalja EU", rekao je Lončar i dodao da se na tome neće stati, da će se "raditi na stvaranju uslova kako bi mladi lekari prevazišli i ove rezultate koji su u svetskim razmerama".

Pročitajte: Austrijski lekari odustali, a naši...

U Beogradu je 31. marta u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj urađena prva transplatacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Ekipu lekara iz Srbije predvodili su profesori Zoran Radojičić i Mirolsav Đorđević, a u izvođenju operacije pomagali su im kolege iz Švedske predvođene Matsom Branstrumom.

Pročitajte: Istorijski događaj za medicinu u Srbiji

Za doktorku Milenu Srbić iz Urgentnog centra čulo se i van granica naše zemlje, pošto je uspešno reanimirala Nemca kome je pozlilo tokom leta te je avion prinudno sleteo u Beogradu.

Borba za njegov život trajala je celu noć, ali se pacijent nakon toga uspešno opravio i otišao za Nemačku.

Lekari grudne hirurgije KC Kragujevac ugradili su pacijentkinji rebro koje je napravljeno od veštačkog materijala, a operaciju je vodio hirurg profesor Slobodan Milosavljević.

Pročitajte: Prvi put u Srbiji ugrađen monitor za rad srca

Podvig su izveli i lekari Urgentnog centra kada im je stigla pacijentkinja kojoj je štamparska mašina odsekla šaku, a tim predvođen profesorom Čedomirom Vučetićem pacijentkinji uspešno vratio šaku na ruku.

Da je moguća operacija tumora na mozgu dok je pacijent u budnom stanju pokazali su lekari neurohirurgije KCS, a tumor je operisao dr Dragan Savić.

Pročitajte: Naši lekari uradili što još niko u svetu nije!

U istoj bolnici odlične rezultate ostvario je i Centar za gama nož, gde je zračeno 745 pacijenta u prvih godinu dana, što je rekord u svetu.

Šta reći osim - svaka čast!

---------------------------------------------------------

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti