Odbegli Rumun Gica bi da ostane u Srbiji

Autor:

Odbegli rumunski biznismen i političar Sebastijan Gica usprotivio se pred sudom u Beogradu izručenju u Rumuniju, rekavši da je izložen "političkom progonu".

0
A- A A+

Državljanin Rumunije Sebastijan Gica koga je srpska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice, izjavio je u Višem sudu u Beogradu da se protivi zahtevu za izručenje Rumunije i da je reč o političkom progonu.

Gica je sredinom aprila uhapšen u Beogradu zbog sumnje da je izvršio ;krivična dela ucena, davanje mita, trgovina uticajem, pranje novca i odavanje poverljivih informacija.

Rumunija od Srbije traži izručenje Gice

Vlasti Rumunije vodile su istragu protiv njega u više slučajeva korupcije, a on je 19. decembra 2016. napustio zemlju posle čega je raspisana međunarodna poternica.

U saopštenju Višeg suda navodi se da je sudija za prethodni postupak saslušao Gicu o svim okolnostima bitnim za utvrđivanje postojanja pretpostavki za izručenje, a naročito o ličnim prilikama, državljanstvu, odnosu prema Rumuniji i zahtevu za izručenje.

Saslušanju su prisustvovali javni tužilac i branilac okrivljenog.

Beograd: Dolijao najtraženiji Rumun Gica

Branilac rumunskog državljanina predložio je da se pritvor zameni zabranom napuštanja stana, navodi se u saopštenju i dodaje da će o tom predlogu sudija naknadno doneti odluku.

Sud je dodao da će u daljem toku postupka sudija za prethodni postupak prikupiti potrebne informacije i preduzeti odgovarajuće radnje radi utvrđivanja da li postoje pretpostavke za izručenje, posle čega će spise dostaviti vanpretresnom veću koje donosi rešenje o odbijanju izručenja ili o ispunjenosti pretpostavki za izručenje.

Sebastijan Gica je po navodima rumunskih medija pod istragom zbog "korupcijskog slučaja povezanog sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine".

________________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Sve vesti