MONDO/Beta

Nasilje u porodici - od danas STROGE kazne

Autor:

Na snagu je stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene. Evo šta predviđa...

34
A- A A+

Zakon predviđa niz novina, uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom.

Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike.

Previđena je i prekršajna odgovornst za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici usvojen je pre šest meseci u parlamentu.

STOP nasilju u porodici!

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović kaže da je Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, značajan normativni okvir za sprečavanje nasilja nad ženama i decom, ali da je izuzetno važna uloga onih koji će primenjivati odredbe tog zakona.

"Ono što bi Zakon trebalo da donese je institucionalna razmena informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja, što ranije nismo imali", kaže Stevanović.

ŽENE UBIJAJU: Hitno skloniti nasilnike iz domova

Ona navodi da Zakon jasno precizira saradnju tužilaštva, policije i svih onih koji su u sistemu zaštite žene žrtava nasilja i dece.

"Imamo hitnu meru iseljenja nasilnika iz stana što ranije nismo imali. Obično je žena koja je trpela nasilje partnera, napuštala domaćinstvo. Onda je bila priča da li imamo Sigurne kuće gde možemo da smestimo ženu. Sad se nasilnik iseljava iz stana", ističe Stevanović.

Ovo je dokaz da žene nisu adekvatno zaštićene

Dopuna krivićnog zakona predviđa i krivično delo "proganjanje". O tome čitajte OVDE.

Povezano

Sve vesti