• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dušan Kovačević se vraća u Narodno pozorište

Izvor Tanjug

Okosnica repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu u jubilarnoj 150. sezoni, 2018/2019, biće domaći dramski tekstovi, a već sam početak označiće povratak Dušana Kovačevića u nacionalni teatar.

 Narodno pozorište Dušan Kovačević predstava Izvor: MONDO/YouTube
Izvor: MONDO/YouTube

Vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta Željko Hubac kaže da se još ne zna koji Kovacevicev komad ce biti postavljen na sceni "Raša Plaovic", najverovatnije "Prolece u januaru", ali razgovara se i o "Balkanskom špijunu".

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Na Velikoj sceni reditelj Milan Neškovic bi trebalo da radi "Necistu krv" Bore Stankovica, a Hubac je rekao da je u njegovom planu i dramatizacija Andriceve "Travnicke hronike", koju bi režirao Nikita Milivojevic.

"Odluka da domaci dramski tekst bude okosnica repertoara u 2018. i u prvoj polovini 2019. godine na neki nacin je limitirajuci faktor i može biti veliki problem, ali je istovremeno i veliki izazov i mi cemo imati cetiri praizvedbe u godini jubileja", istakao je Hubac u intervjuu Tanjugu.

U pitanju je novi tekst Fedora Šilija "Don Huan", koji bi trebalo da režira Boris Liješevic, Egon Savin bi trebalo da postavi novi komad mladog pisca Gorana Milenkovica "Devedesete", a tu je i autorski projekat Maje Pelevic "Bolivud".

Milena Markovic piše namenski za godinu jubileja komad radnog naslova "Sasvim obican život", a Hubac želi da tu predstavu režira Oleg Novkovic.

Na sceni "Raša Plaovic" bice postavljena i "Ožalošcena porodica", jer, kako primecuje Hubac, nemoguce je raditi sezonu posvecenu srpskom dramskom piscu bez Nušica.

"Ideja je kako kroz razlicite estetske, rediteljske pristupe, reafirmisati ili dodatno afirmisati domaci dramski tekst. Imao sam odredenu vrstu straha, jer ne volim limite, ali je delovalo inspirativno i podstaklo me da vidim kako da napravim repertoar baziran na domacoj dramskoj literaturi", rekao je Hubac.

On istice da je najbolji izvozni proizvod srpskog teatra domaci dramski pisac.

"Imamo niz dobrih dramskih pisaca, jedni smo od retkih koji imaju festival nacionalne drame i publika voli domace pisce", primetio je Hubac, ciji ce komad "Bizarno" imati 29. juna premijeru u Tokiju na japanskom jeziku, što je šesti prevod te drame.

On veruje da do toga ne bi došlo "da nije bilo japanske izvedbe 'Balkanskog špijuna', velikog evropskog uspeha Biljane Srebljanovic, Milene Markovic".

"Ne bi se niko setio ove male zemlje i pogledao da li postoji još neki zanimljiv komad. Mislim da bismo jubilarnom sezonom mogli da pokušamo da udarimo neku vrstu temelja novog pogleda na domaci dramski tekst", rekao je Hubac.

U jubilarnoj sezoni Narodno pozorište planira da organizuje i reviju predstava nacionalnih teatara iz regiona, a u pregovorima su sa teatrima iz Sankt Peterburga da tokom tri veceri prikažu kako srpski nacionalni teatar cita ruske klasike, što bi podrazumevalo i razmenu predstava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirjana

I Dusan i Sinisa i Nusic i Crnjancki

SERIJE