Ako ste izbacili gluten iz ishrane, a nemate celijakiju, evo kakve to posledice može da ima po zdravlje vašeg srca.
U poslednje vreme, ishrana bez namirnica koje sadrže gluten postala je vrlo popularna, narocito medu osobama koje nemaju ama baš nikakav problem sa tolerancijom na gluten. Na prvi pogled, smanjen unos ugljenih hidrata deluje kao dobra ideja, ali ako iz ishrane izbacite namirnice koje sadrže gluten bez valjanog medicinskog razloga, izlažete riziku zdravlje srca.
Ako sami sebi postavite "dijagnozu" intolerancije na gluten, možete se dovesti u opasnost, ako niste pažljivi. Studija koja je nedavno objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu kaže da osobe koje izbace gluten iz ishrane, a ne pate od celijakije, povecavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uzrok tome najverovatnije je redukovani unos žitarica celovitog zrna bogatih zdravim vlaknima koja su važna za zdravlje srca, koji nije pracen odgovarajucim pojacanim unosom pomenutih vlakana kroz druge izvore hrane.
Celijakija je prilicno retka, ovaj autoimuni poremecaj ima oko jedan odsto populacije, i kod osoba koje pate od njega i najmanja kolicina glutena može izazvati zapaljenske procese i probleme sa varenjem.
Pitate se šta je uopšte gluten? Pa, na ovo verovatno ne bi znali da vam odgovore ni svi ti ljudi koji su ga preko noci proglasili "opasnim" i izbacili ga iz ishrane.
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, jecmu, raži i još nekim žitaricama. Na "crnu listu" priucenih zagovornika zdrave ishrane dospeo je nakon svedocanstava onih koji su nakon izbacivanja glutena iz ishrane tvrdili da se osecaju "preporodeno", da su (konacno) skinuli višak kilograma... Ali, ono što bi trebalo da znate je da to nema nikakve veze sa glutenom, nego sa cinjenicom da ljudi kad "izbace gluten", iz ishrane izbace vecinu preradene hrane (krofne, peciva...) i generalno pocnu zdravije da se hrane.
Otuda gubitak viška kilograma, ali i viši nivo energije i bolje raspoloženje.
Ali, rezultati nove studije kažu da odluka da predete na bezglutensku ishranu ako za to ne postoji medicinski razlog (citaj: celijakija ili intolerancija na gluten) nije baš mudra, jer cete vrlo brzo osetiti posledice manjka odredenih nutrijenata.
Osnova zdrave ishrane je u balansu, tako da bezrazložno i samovoljno izbacivanje bilo koje namirnice iz jelovnika, ukljucujuci i gluten, nije dobro.
Ako ipak (tvrdoglavo) istrajavate u nameri da ne konzumirate hranu koja sadži gluten, a zdravi ste (odnosno niste intolerantni na gluten), postarajte se bar da pojacate unos vlakana iz drugih izvora. Pojedite jednu jabuku svakog dana, bez izuzetka. Ova ukusna vocka obezbedice vam 4,4 grama vlakana koja su dragocena za zdravlje.
Pomenuta studija trajala je citavih 26 godina, i naucnici su proucavali efekte bezglutenske ishrane na 100.000 ljudi koji nemaju celijakiju. Ispostavilo se da manjak vlakana, do kojeg je došlo zbog izbacivanja namirnica koje sadrže gluten iz ishrane, povecava rizik od kardiovaskularnih bolest, prenosi portal Prevention.
"Osobe koje su izbacile gluten iz ishrane bez medicinskih razloga imale su rizik od kardiovaskularnih bolesti viši za citavih 15 odsto", izjavio je za CBS dr Endru Cen sa Harvardske škole medicine.
Pa vi razmislite da li se isplati modiranje kad je zdravlje u pitanju...
Nije "kriv" gluten, nego moda
Istina o "zlom" glutenu
--------------------------------------------------------------------------
MONDO aplikacija je ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!