"Izbori su opcija ako nema stabilne većine"

Raspisivanje novih izbora jedna je od mogućnosti ukoliko Narodna Skupština ne bude mogla da formira stabilnu većinu za izbor nove vlade, kaže Nebojša Stefanović.

120
A- A A+Ministar unutrašnjih poslova Srbije i potpredsednik Srpske napredne stranke, ipak, ne veruje u takav ishod.

Stefanović je prilikom posete Graničnoj policiji na Horgošu rekao novinarima da raspisivanje izbora ne treba isključivati ukoliko se ne formira stabilna većina za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić.

Brnabić traži stabilnu većinu u Skupštini


"Koliko poznajem Vučića i našu stranku, mi nikada nismo od toga bežali i ako to bude jedini izlaz – i to je mogućnost", kazao je Stefanović, ali je dodao da je ubeđen da će za izbor Ane Brnabić biti formirana stabilna većina.

On je naveo da po pitanju imenovanja Ane Brnabić za mandatarku za sastav nove vlade nema struja unutar SNS-a "već različitih razmišljanja" jednog dela narodnih poslanika sa kojima će narednih dana razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi se videlo da li postoji stabilna većina.

"Podrška Brnabićevoj nije podrška samo njoj već i Aleksandru Vučiću, koji ju je predložio i koji ima punu podršku u stranci. To nije samo broj od 126. Mi kao lista 'Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje' treba sami da obezbedimo većinu zato što je to podrška našem predsedniku koji je dobio 56 odsto glasova na izborima, da vidimo da li mi samo možemo da imamo većinu koja treba da podrži izbor vlade", rekao je Stefanović.

SPS će glasati za Anu Brnabić, a evo šta traži...

Prema njegovim rečima, rasprava o novoj vladi može početi sledeće subote, ako se obezbedi parlamentarna većina u naredna dva do tri dana.

KAKO STOJI ANA BRNABIĆ U PARLAMENTU?

Formalno i trenutno ovako...

Opozicija najavljuje da će glasati protiv, iako nije sigurno koliko joj ide na ruku mogućnost da eventualni neizbor premijera u zakonskim rokovima, do 30. juna, dovede do vanrednih parlamentarnih izbora.

Za izbor novog premijera potrebno je da glasa većina od 250 poslanika, odnosno 126.

Poslanička grupa SNS ima 102 poslanika, SPS 22, SDPS deset, PUPS devet i Jedinstvena Srbija šest. Poslanička grupa Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka ima pet poslanika. Poslanička grupa Savez vojvođanskih Mađara - Partija za demokratsko delovanje ima takođe pet poslanika, od kojih su Balint Pastor, Elvira Kovač, Zoltan Pek i Arpad Fremond iz SVM, a Fatmir Hasani iz PDD. Vladajuću koaliciju podržava i pet samostalnih poslanika - Muamer Zukorlić i Jahja Fehratovic iz Bošnjačke demokratske zajedinice, kao i Dubravka Filipovski, Mladen Grujić i Dragan Jovanović.

Od tog broja treba oduzeti šest "Palminih" poslanika. Zukorlić se, prema Tanjugovim informacijama, "još premišlja", te u slučaju da se reši da ne glasa - treba odzeti i njegov i Ferhatovićev glas.

Socijalisti su danas najavili da će podržati odluku šefa države da Brnabićki poveri mandat za sastav nove vlade.

Sa JS, kažu, još nisu razgovarali, a Stefanovićevu poruku da "ovo nije samo pitanje podrške Ani Brnabić, već i predsedniku Vučiću" pomalo relativizuju ocenom Ivice Dačića da "nije takav nivo njihove odluke".

Sve vesti