• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsednik o Fijatu: Nije dovoljno 42.000, ali...

Izvor MONDO/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će rešenje za štrajk radnika Fijat Srbija biti nađeno, ako je moguće već večeras.

 Vučić o štrajku u Fijatu Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović


Predsednik je u "Ćirilici" na Hepi TV rekao da može da se složi da su plate od 42.000 dinara nedovoljne, ali je ukazao da alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga.

Istakao je da će premijerki Ani Brnabić u ovome pomoći koliko god je potrebno.

On je takođe podsetio štrajkače u Fijat Srbija da su odgovorni i prema državi i građanima Srbije, koji su kroz subvencije uložili u njihova radna mesta.

"Moram da priznam i mogu da shvatim da neko kaže da sa dodacima, i toplim obrokom plata od 42.000 nije dovoljna, ali alternativa je da možemo ostati i bez toga", ukazao je on.

Vučić je kazao da se nada da neće doći do povlačenja Fijata iz Srbije, dodajući da veruje da će se problem rešiti večeras ili sutra, uz poštovanje prava radnika.

Podsetio je da nas ovaj štrajk već košta, a da bi nastavak mogao da nas "košta" možda i 0,1 odsto rasta BDP, jer je reč o 440 vozila dnevno.

Ukazao je da država ulaže u radna mesta, što neki mogu nazivati "kupovinom" radnih mesta, ali se sve to vraća kroz poreze i doprinose posle godinu ili dve.

"Zato poručujem radnicima da imaju obavezu i odgovornost i prema zemlji, uz svo poštovanje prema pravima radnika",  naglasio je on.

Poželeo je radnicima da se izbore za svoja prava, ali je ponovio apel predsedniku štrajkačkog odbora da se rešenje nađe ako je moguće već večeras.

Oko 2.000 proizvodnih radnika prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija prihvatili su danas odluku dva fabrička sindikata, Samostalnog i "Nezavisnosti", da ne prekinu štrajk.

Prethodno je premijerka pozvala na smirivanje tenzija i pronalaženje rešenja putem razgovara.

Radnici su , takođe, saopštili da neće početi pregovore dok poslodavci ne daju ponudu u vezi sa četiri zahteva štrajkača.

Radnici nastavljaju štrajk i pored apela Brnabić

Odluka o štrajku je doneta na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna posle diskusije koja je vođena zbog nezadovoljstva radnika uslovima i započetih pregovora sa poslovodnim rukovodstvom FCA.

ZAHTEVI:

Među četiri zahteva u odluci o štrajku je povećanje osnovne zarade zaposlenih na 45.000 dinara.

Zahteva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika na zameni odsutnih koji su na porodiljskom ili dužim bolovanjima da bi se rasteretio radnik koji sada obavlja po nekoliko operacija.

Radnici zahtevaju da se naknada za dodatne troškove koje imaju zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena kada nije organizovan javni prevoz, odnosno pre 05:00 časova ili posle 22:00 časa.

Među zahtevima je isplata i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

Apel premijerke radnicima Fijata

Komentari 92

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Opet protiv vlade i velikog vodje rade žuti

mn

Ljudi primaju 36000 bruto, neto je 73% od toga, sramota!!!

Zli

Ali sta rade botovi Znaci kao da su čipovani,i onda ko po komandi svi zajedno takve gluposti lupaju da je to nevjerovatno. Znaci mi smo bukvalno na cijelom Balkanu prokleti svi redom. Niko ko je u vlasti pa ni gram obzira nema prema radniku.Nego da se vratim na fiat: Drzava je kao suosnivac koji ima udio od 33,3% u fiatu u 2016 godini uplatila na racun fiata 3,78 milijardi dinara(razne premije dotacije,donacije i subvencije)a fiat je isplatio za zarade MILIJARDU dinara manje ili ti 2,78milijardi dinara!!!

special image