Vučić apeluje: Rešiti "Fijat", rizici veliki

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike Fijata i Vladu Srbije, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

57
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Petar Stojanović Ilustracija

"Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlačenje investitora, onda kažu: 'A Kragujevac?'", rekao je Vučić, koji boravi u poseti Vašingtonu.

Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika Fijata dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

"Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, reč je o dobrim domaćinima i poštenim ljudima, i verujem da će razumeti svoju ulogu, kao i vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju", rekao je Vučić.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, već je ključno da se mora naći rešenje.

Vlada, dodaje, nema previše mogućnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da učini sve što može, podvukao je on.

Fijat se ne seli u Poljsku! Štrajk šteta za sve

"Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe između radnika i vlade, pa se tome raduju na političkoj sceni, ti ne razumeju ništa", poručio je Vučić.

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u Fijatu, već u korist štete svoje države.

BRNABIĆ: REŠENJE PROBLEMA JOŠ OTVORENO PITANJE

Rešenje problema nastalih zbog štrajka radnika u kragujevačkoj fabrici automobila Fijat je još otvoreno pitanje, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je novinarima u termoelektrani Kostolac rekla da se nada da će radnici prekinuti štrajk i da joj je žao što se zaposleni nisu odazvali na njene apele da razgovaraju.

Brnabić je rekla da je Vlada na raspolaganju za pomoć 24 sata, sedam dana u nedelji.

"Vlada kao manjinski partner italijanske kompanije stoji na strani radnika i sva četiri njihova zahteva i spremna je da učestvuje u pregovorima, osim o procentu povećanja plata, što se mora rešiti direktnim pregovorima radnika i rukovodstva fabrike", kazala je Brnabić.

Država upozorava radnike, "Fijat razmatra odlazak"

Dodala je da je "blizu najlošiji scenario, što niko ne želi, smanjenje proizvodnje, jer štrajk traje 20 dana u trenutku kada je povećana prodaja automobila".

Premijerka je rekla da je neshvatljivo da je proizvodnja prekinuta u vreme kada je trebalo pregovarati o novom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine, povećanju proizvodnje i novom modelu.

Na pitanje da li Vlada ima strategiju za slučaj odlaska Fijata iz Srbije Brnabić nije želela da odgovori.

Sve vesti