• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić apeluje: Rešiti "Fijat", rizici veliki

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na radnike Fijata i Vladu Srbije, iako je samo manjinski vlasnik, da reše problem u kragujevačkoj kompaniji, jer dalji štrajk nosi velike rizike.

 Aleksandar Vučić apeluje da se problem u Fijatu reši Izvor: MONDO/Petar Stojanović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Petar Stojanović

"Danas, kada ovde govorimo o lojalnosti radnika kompanijama, što je veoma važan faktor za privlacenje investitora, onda kažu: 'A Kragujevac?'", rekao je Vucic, koji boravi u poseti Vašingtonu.

Istakao je da nema mnogo informacija o tome šta se dešava, da zna da je od radnika Fijata dobio pismo, ali da nije stigao da se upozna sa njegovim sadržajem, i dodao:

"Molim radnike, video sam ih kada sam obilazio fabriku, rec je o dobrim domacinima i poštenim ljudima, i verujem da ce razumeti svoju ulogu, kao i vladu, da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju", rekao je Vucic.

Istakao je da tema uopšte nije pitanje ko je kriv, vec je kljucno da se mora naci rešenje.

Vlada, dodaje, nema previše mogucnosti u svojim rukama, jer je manjinski vlasnik, ali je moli da ucini sve što može, podvukao je on.

Fijat se ne seli u Poljsku! Štrajk šteta za sve

"Radnike molim da razumeju svoju i našu poziciju, da razumeju poziciju Srbije. Oni koji bi hteli sukobe izmedu radnika i vlade, pa se tome raduju na politickoj sceni, ti ne razumeju ništa", porucio je Vucic.

Oni, kako je dodao, ne razumeju da rade u korist štete radnika u Kragujevcu, i to ne samo radnika u Fijatu, vec u korist štete svoje države.

BRNABIC: REŠENJE PROBLEMA JOŠ OTVORENO PITANJE

Rešenje problema nastalih zbog štrajka radnika u kragujevackoj fabrici automobila Fijat je još otvoreno pitanje, rekla je danas premijerka Srbije Ana Brnabic.

Ona je novinarima u termoelektrani Kostolac rekla da se nada da ce radnici prekinuti štrajk i da joj je žao što se zaposleni nisu odazvali na njene apele da razgovaraju.

Brnabic je rekla da je Vlada na raspolaganju za pomoc 24 sata, sedam dana u nedelji.

"Vlada kao manjinski partner italijanske kompanije stoji na strani radnika i sva cetiri njihova zahteva i spremna je da ucestvuje u pregovorima, osim o procentu povecanja plata, što se mora rešiti direktnim pregovorima radnika i rukovodstva fabrike", kazala je Brnabic.

Država upozorava radnike, "Fijat razmatra odlazak"

Dodala je da je "blizu najlošiji scenario, što niko ne želi, smanjenje proizvodnje, jer štrajk traje 20 dana u trenutku kada je povecana prodaja automobila".

Premijerka je rekla da je neshvatljivo da je proizvodnja prekinuta u vreme kada je trebalo pregovarati o novom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine, povecanju proizvodnje i novom modelu.

Na pitanje da li Vlada ima strategiju za slucaj odlaska Fijata iz Srbije Brnabic nije želela da odgovori.

Komentari 57

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ajde da pogadjam

Posto im istice ugovor pocetkom 2018 mislim na Fiat oni su odlucili da odu.radnici su to saznali pa strajkuju a vlada zna odluku Fiata pa nesto se i ne cima. Tesko srpski radnik strajkuje skoro je nemoguce tri nedelje vec bi neki prestali i potkupili se. Sve u svemu Fiat odlazi i to je to ostalo je predstava tuzna

Klaudio Kokanidja

Gore od svega je sto fiat ne placa porez drzavi Srbiji.Nego jos drzava daje njima pare,zasto ne iznesete taj podatak,to nema nigde u belom svetu

Ax

Za crkavicu da rade? Niposto! Podrska za sve radnike u borbi protiv ropstva, Srbi ispadaju najeftinija radna snaga, ne mogu porodicu prehraniti... STOP ropstvu! Podrska iz Republike Srpske!

special image