U Srbiji srušeno 500 nelegalnih objekata

Autor:

Za manje od dve godine, koliko je na snazi Zakon o ozakonjenju, na teritoriji Srbije srušeno je 500 objekata koji su građeni izgradili bez građevinske dozvole nakon stupanja Zakona na snagu.

U Srbiji srušeno 500 nelegalnih objekata Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović kaže da je Zakon o ozakonjenju trebalo da bude "presečna crta" da niko više u Srbiji ne gradi bez dozvole, ali da se nastavilo sa nelegalnom gradnjom.

"Sada nam opštine dostavljaju planove za rušenje takvih objekata. Od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju na teritoriji Srbije srušeno je 500 objekata koji su građeni bez dozvole", rekla je Damjanović za RTS.

Nelegalna gradnja, dodaje, može se zaustaviti samo jačom inspekcijskom kontrolom.

Proradila baza nelegalnih objekata

Bespravna gradnja, podseća ona, od 2002. godine je u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene ozbiljne kazne, a za povrede službenog znaka, pečata, žute trake zaprećena je kazna zatvora do osam godina.

"Naročitio nam je važno da se vodi računa da nam se u zaštićenim prirodnim dobrima u okolini kulturnih dobara ne dešava bespravna gradnja", rekla je ona i podsetila da se u Srbiji danas građevinske dozvole izdaju u roku od pet dana i da više nema opravdanja za bespravnu gradnju.

Državna sekretarka je podsetila da svi objekti koji su građeni bespravno do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju mogu biti predmet ozakonjenja, a da sve što se gradi bez dozvole posle tog roka ne može biti predmet ozakonjenja.

"Sudbina takvih objekata jeste rušenje. Mi kao ministarstvo insistiramo na striktnoj primeni zakoni. Na građevinskim inspektorima je da zakon primenjuju", zaključila je ona.

Spisak nelegalnih objekata za rušenje u Beogradu

Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu novembra 2015. godine.

Povezano

Sve vesti