Radnici Goše optimističniji, ali ostaju u štrajku

Autor:

Predstavnici radnika Goše iz Smederevske Palanke zadovoljni su današnjim sastankom u Ministarstvu privrede i navode da ima pomaka u pregovorima o normalizaciji rada u fabrici i isplati dugova. Pregovori se nastavljaju u utorak.

40
A- A A+Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić izjavio je agenciji Beta posle sastanka da ima pomaka u razgovorima i da su radnici optimističniji nego što su bili juče.


On je dodao da će ipak štrajk biti nastavljen u fabrici, kao i štrajk glađu, ali da neće biti blokade kružnog prelaza.

"Danas se sa mnogo više optimiza vraćamo u Smederevsku Palanku i očekujemo da će biti pronađeno rešenje za naše probleme", rekao je Vujičić.

U Ministarstvu privrede agenciji Beta je rečeno da ima pomaka u razgovorima i da se razmatraju sve opcije.

Pregovori su počeli juče, uz posredovanje Ministarstva privrede koje je zainteresovano da se pokrene proizvodnja u Goši i radnici dobiju zarađene plate.

Radnici Goše su bili u štrajku od početka marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Oni potražuju po 500.000 do 600.000 dinara, a oni koji su tužili poslodavca i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate.

Ranije je sa poslodavcem dogovoreno da se dug isplati u 16 mesečnih rata, ali ni prva rata nije isplaćena u celosti.

Štrajkači u Vladi: Nastavak za Fijat, tu je i Goša

Nekoliko radnika je nedavno započelo štrajk glađu, ali su ga juče prekinuli kad je dogovoreno da se spor rešava mirnim putem.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra, ali radnici misle da je reč o "poslovnoj akrobaciji" i da je fabrika i dalje u vlasništvu istih ljudi.

Radnici "Goše" blokirali put i prugu Beograd-Niš

Sve vesti