• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eksploatacija litijuma kod Loznice 2023. godine?

Izvor Tanjug

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razumevanju, koji bi trebalo da omogući implementaciju projekta "Jadar" za razvoj ležišta litijuma i borata u okolini Loznice. Proizvodnja bi trebalo da počne 2023. godine.


Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade Srbije i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj projekta "Jadar" kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Potpisivanju su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Australije Džulija Fini, a Brnabić i Antić su prethodno u Vladi Srbije održali sastanak sa predstavnicima britansko-australijske kompanije Rio Tinto.

"Kompanija Rio Tinto do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat Jadar, a planirano je da proizvodnja počne 2023. godine što, potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta", rekla je tom prilikom Brnabić.

Projekat "Jadar", koji kompanija Rio Tinto razvija u Srbiji, odnosi se na razvoj ležišta litijuma i borata svetske klase.

Ukoliko se realizuje, moći će da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, kaže premijerka, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu, a projekat Jadar značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona.

"Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalji napredak nezamisliv", rekla je Brnabić.

"Kriptonit" pronađen u Srbiji!

Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast i to je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije, dodala je premijerka.

Antić je izrazio uverenje da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije.

"Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa - litijuma i bora, koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije", istakao je Antić.

Reč je o nalazištu svetske klase koje će moći da generiše više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, a Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar Antić i izvršni direktor Rio Tinto So, uranijum i borai Sajmon Trot i direktor Rio Sava eksplorejš d.o.o. Ričard Stori.

"Veoma smo zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojem svedočimo danas u Beogradu. Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou", rekao je Trot.

Projekat "Jadar" može da donese značajne dugoročne i održive koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu tokom dugog perioda od više decenija, za mnoge njene generacije.

Projekat se implementira u skladu sa najvišim međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine i standarda saradnje s lokalnom zajednicom.

Rio Tinto merka i preradu litijuma u Srbiji

Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita, navedeno je u saopštenju.

Kompanija, koja, inače, spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta "Jadar", vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.
Usled visoke koncentracije litijuma i bora - kao i geološkog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona - Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Nalazište takođe sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Bor je takođe upotrebljen pri izradi izolacije koja građevine čini energetski efikasnijim prostorima, kao i pri izradi ekrana za televizore, računare i pametne telefone.

Niče najveći rudnik zlata na svetu, i to kod Bora!

Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto, otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Sasvim slučajno, jadarit je gotovo istog hemijskog sastava kao i kriptonit, izmišljeni mineral u slavnoj priči o Supermenu.

Projekat je trenutno u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.

Litijum se upotrebljava za izradu baterija za vozila na električni pogon, a koristi se i u upotrebi bora pri izradi izolacije staklenim vlaknima i izgradnji vetrenjača.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Ne mogu da verujem da ce ovi nasi politicari ovakvo nalaziste litijuma da daju strancima da iskopavaju i da izvoze..Australija od izvoza litijuma u Kinu, godisnje, zaradjuje preko milijardu dolara, a ti njihovi kopovi su smesni u poredjenju ovim sa nalazistem kod loznice. Vucic i kompanija prodaju drzavu but zasta.

Zile

Povecati rudnu rentu i sklopiti ugovor da se u Srbiji prave baterije,barem jedna fabrika..I naravno zagadjenje zivotne sredine svesti na najmanju mogucu meru.Ako to ne moze,gospoda neka idu dalje.

62

Prava stvar bi bila da se nešto od ze rude proizvodi u Srbiji a ne da se sirovina izvozi

special image