• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o Fijatu!

Izvor Tanjug

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji Fijat danas su potpisali sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uslovima nastavka rada u toj kompaniji.

Dogovor će obezbediti nastavak proizvodnje modela fijat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između Fijata i sindikata.

Premijerka Ana Brnabić kaže da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.
"Razgovori bili jako teški, svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis," rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre: "Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis", rekla je ona.

Brnabićeva kaže da i dalje stoji iza radnika Fijata.

"Nemam nikakav problem da ponovo razgovaram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima," dodala je ona.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković i generalna direktorka kompanije Fijat Krajsler automobili Srbija Silvija Verneti.

Ministar privrede Goran Knežević je svojim parafom potvrdio sporazum, a prisustvovali su i Brnabić i ministar rada i zapošljavanja Zoran Đorđević.

Postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine.

Radnici Fijata su bili u štrajku od 27. juna do 18. jula.

Rukovodstvo Fijata i sindikati postigli su dogovor, uz napore premijerke Brnabić i vlade.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4,5 odsto.

U Fijatu zamrznut štrajk, Brnabić ubedljiva

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2,2 odsto od avgusta(kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Fijat nastavlja proizvodnju, veće plate za radnike

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Komisija će početi da radi u septembru 2017. godine.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora.

Pregovori između sindikata i Fijata su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Brnabić i Vlade Srbije.

Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je Srbija dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

Pregovori su vođeni u konstruktivnoj atmosferi uz aktivno učešće premijerke.

Postignut dogovor predstavlja pobedu dijaloga u kome se došlo do dogovora prihvatljivog za sve.

Tagovi

Komentari 39

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Torontonian

Rast plata u skladu sa inflacijom znači samo jedno koliko troškovi života rastu procentualno toliko ti i plata raste. Drugim rečima ako si jedva plivao tako ćeš i nastaviti da živiš. Ništa se tu ne menja. Inače napolju su firme po ugovoru sa radnikom u obavezi da svake godine povećavaju plate u skladu sa inflacijom, ne bili se standard održao. Ajmo sada minusi 🌯🍵

RVI

Bolje ista nego nista. Neki pricaju da FIAT krajem 2018 god odlazi, politicari im obecali izvoz u RUSIJU , a oni nece FIAT bez naplacivanja carine, a on je sa carnom skup. Ako je istina, trba ponuditi kinezima, da prave njihove DZIPOVE.

Zli

Samo treba pogledati komentare,vecina kao da je pisana iz nekog BOT-centra(bukvalno sve isti šablon) Da se vratim na fiat ocekivao sam barem 15%povecanja plate i to neto! Svakako neka je srecno pa da bude i taj novi model od sledece godine!

special image