• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fijat nastavlja proizvodnju, veće plate za radnike

Izvor MONDO/Agencije

Poslovodstvo i Štrajkački odbor Fijata postigli su dogovor o uslovima nastavka rada koji uključuje i povećanje zarada.

 Fijat - Sindikat Fijata prihatio ponudu rukovodstva kompanije Izvor: MONDO/Petar Stojanović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Petar Stojanović

 Rukovodstvo FIAT-a i sindikati postigli su, uz napore premijerke Ane Brnabić i Vlade, dogovor koji će obezbediti nastavak proizvodnje modela FIAT 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između FIAT-a i sindikata.

Dogovor koji je postignut deo je novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Pregovori između sindikata i FIAT-a su započeli 19. jula uz posredstvo premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije.

Između ostalog, tokom razgovora je dogovoreno povećanje plata u skladu sa zvaničnom stopom inflacije projektovanom od strane Narodne banke Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u februaru, plate zaposlenih usklađivaće se sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje Narodna banka Srbije, a za 2018. godinu, plate će biti povećne za 4.5 odsto.

Za 2017. godinu, povećanje će biti u iznosu od 2.2 odsto od avgusta(kako bi se izjednačilo sa godišnjom projektovnom inflacijom).

Dogovorena je isplata polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će ostatak (druga polovina bonusa) biti isplaćen u decembru ove godine.

Kako se navodi u saopštenju, postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz duplira.

Naknada će biti duplirana u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije. Komisija će početi sa radom u septembru 2017. godine.

Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. godine.

U skladu sa dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora. 

Agenciji Beta u štrajkačkom odboru je potvrđeno da je od jutros počelo informisanje radnika prve smene o toku pregovora i Fijatovoj ponudi, kroz direktne razgovore sa sindikalcima i obaveštenja na oglasnim tablama.

Najavljeno je da će i druga smena biti informisana, pa će posle toga Štrajkački odbor krenuti za Beograd na nastavak pregovora sa Fijatom u Vladi Srbije.

Radnici Fijata dobili ponudu poslovodstva

Radnici FCA bili su u štrajku od 27. juna do 18. jula, a tražili su povećanje zarada, bonuse efikasnosti, bolje uslove poslovanja i obezbeđivanje noćnog prevoza za radnike koji ostaju prekovremeno.

Većinski vlasnik fabrike je italijanski Fijat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

U Fijatu zamrznut štrajk, Brnabić ubedljiva

Komentari 86

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

don dada

jeste vi kragujevčani posebna sirotinjska, slugeranjska fela, mesecima se samo o vasem strajku prica u srb a vi se za hiljadu dinara prodadoste! a sta da vam su za 2hiljade povecali plate mogli su da vas je... Bando!

Anticenzura

Aad cemo da slusamo mlacenje svemocnog...kako je resio jos jedan problem. Boze daj baci atomsku...

Grgeč

@Anticenzura Šta kažeš,,! koji si ti crnjak,e stvarno !? pa bar kad bi se koncentrisali takvi kao ti pa i nekako,ali opet, ovako nešto prizivati stvarno je izopačeno!

special image