MONDO/Fonet

Plenković: Neće biti trgovinskog rata!

Autor:

Bura zbog 22 puta uvećanih trgovionskih taksi Hrvatske na poljoprivredne proizvode se polako stišava. Region je juče "zasedao" i dat je ultimatum Hrvatskoj. Hrvatski premijer kaže "nazire se rešenje."

2
A- A A+

fish fest, ljuta paprika, papričica, povrće, paprike Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras da je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću naložio da odmah pronađe rešenje za spor sa susednim državama zbog drastičnog povećanja taksi prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Sigurno da se ova situacija u regionu može rešiti i o tome sam razgovarao i sa Tolušićem i sa ministrima susednih zemalja, rekao je Plenković, gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije.

CEFTA region: Hrvatska hitno da smanji takse ili..Prema njegovim rečima, Tolušićeva ideja bila je da se bezbedi efikasnija kontrola voća i povrća koje Hrvatska uvozi.

Počelo je: Brisel poziva na uzdržanost


Od mene je dobio direktan nalog da u skladu s međunarodnim ugovorima pronađe rešenje i otkloni bilo kakve spekulacije o trgovinskom ratu, a očekujem da to uradi do kraja ove nedelje, kazao je Plenković, prenosi "Indeks."

Uprava carine Srbije je juče pojačala kontrole nadzora nad robom biljnog i životinjskog porekla čije je poreklo ili zemlja otpreme Hrvatske.

ODGOVOR SRBIJE: Roba iz Hrvatske "kroz sitno sito"

Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio da će Srbija ako bude morala uvesti kontramere.

Povezano

Sve vesti