Otkrivena tajna soba u Velikoj piramidi u Egiptu

Autor:

Međunarodni tim arheologa veruje da je, zahvaljujući laserskoj tehnologiji, na tragu otkrića lokacije tajne prostorije u egipatskoj Velikoj piramidi u Gizi staroj 4.500 godina, piše "Njuzvik."

2
A- A A+
egipat, piramide Foto: MONDO, Jelena Stokić

Medi Tajubi, predsednik Instituta za inovacije u očuvanju nasleđa, koji predvodi projekat skeniranja piramida zajedno sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Kairu, izjavio je da je mapiranjem subatomskih čestica infracrvenom termografijom tim potvrdio da postoji šupljina u konstrukciji, a arheolozi sada moraju da pronađu njenu tačnu lokaciju.

Otkrivena nova piramida

Svi uređaji koje smo postavili osmišljeni su da otkriju gde se nalazi šupljina. Mi znamo da ona postoji, ali pokušavamo da otkrijemo gde je“, rekao je on za AFP.

Grupa je u oktobru objavila otkriće šupljine visoke 105 metara u severoistočnom delu piramide.

Velika piramida, poznata i kao Kufuova piramida — nazvana po faraonu iz četvrte dinastije Egipta koji ju je izgradio između 2580. i 2560. godine p.n.e. — predstavlja pravu turističku atrakciju koja je u prošlosti često bila meta bezobzirnih avanturista-istraživača u potrazi za faraonskim blagom.

Dimenzije šupljine odgovarale su već otkrivenim odajama u piramidi.

Međutim, drugi arheolozi koji sarađuju na projektu oprezniji su u predviđanjima.

Bivši egipatski ministar za starine Zahi Havas okarakterisao je dosadašnja otkrića kao „anomalije“ ili „male šupljine“ između kamenova koji čine piramidu.


Veruje se da će uspeh nove tehnologije dovesti do daljih otkrića.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs veruje da su posmrtni ostaci Nefertiti, egipatske kraljice iz 14. veka p.n.e., sakriveni u tajnoj odaji u Tutankamonovoj grobnici, a tim Politehničkog univerziteta u Torinu upotrebiće metode koji se koriste u medicinskom snimanju u pokušaju da ponovo istraži lokaciju u egipatskoj Dolini kraljeva.

MISTERIJA: Nove tajne egipatskih piramida!

Tagovi:

Povezano

Sve vesti