Herojima sa Košara bulevar u Beogradu!

Autor:

Novoizgrađeni bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi dobiće naziv po herojima sa Košara.

95
A- A A+
most na adi, pariz, molitva za pariz, napad u parizu Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Građani su prethodnih nedelja putem aplikacije "Beokom servis" glasali za ime novog bulevara, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali je istakao da je predloženo 167 različitih imena i da je predlog da se novoizgrađeni bulevar nazove po herojima sa Košara dobio ubedljivo najviše glasova, čak 1.150 više od drugoplasiranog.

"Beograđani su na ovaj način pokazali da ne zaboravljaju velike junake koji su dali život za svoju otadžbinu. Drago mi je što će se novi bulevar na Novom Beogradu zvati po herojima sa Košara jer tako čuvamo sećanje na ove velike junake i još jednom pokazujemo da smo ponosni na svoju herojsku prošlost i da ne zaboravljamo one koji su nas zadužili", rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovo je dobar primer kako Grad Beograd i građani treba da sarađuju i da zajednički donose odluke koje se tiču svih nas, i pokazatelj da je Gradska uprava otvorena za konstruktivne predloge i sugestije jer je to pravi način da zajedno stvaramo Beograd po meri svih njegovih građana.

Heroj sa Košara: "Za ovu zemlju vredi ginuti"

"Građani su birali koju boju autobusa žele, birali su izgled turističkih info-tabli, sada su glasali za ime novog bulevara, odlučuje se gde će biti premešten Stari savski most. Gradska uprava mora da bude transparentna i u narednom periodu ćemo još više raditi na razvijanju i jačanju dobre komunikacije sa građanima. Građani će birati projekte koje žele da budu realizovani na njihovim opštinama, odnosno u njihovom komšiluku, a mi smo tu da sve konstruktivne predloge i sprovedemo", naveo je Mali.

Očigledno je i ranije postojala želja sugrađana da neka od beogradskih ulica ponese ime heroja sa Košara. To pokazuje i fotografija od prošle godine.

ulica Foto: MONDO, Aleksandra Petrovski

HEROJI KOŠARA: Da li je sve bilo uzalud?

Tokom bitke za Košare na Kosovu poginulo je 108 srpskih vojnika.

Najveći deo srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka, prosečne starosti između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

OVK je priznao gubitak 200 boraca, ali ih je najverovatnije poginulo mnogo više, a zvanično su poginula i dva NATO vojnika, Francuz i Italijan, kao i jedan državljanin Alžira. Uništeno je pet albanskih tenkova.

Da bulevar koji spaja Tošin bunar i Most na Adi ponese ime heroja sa Košara, glasalo je 1.305 građana.

Među predlozima za ime novog bulevara su se našla imena Vasilija Ostroškog (156), Nenada Bogdanovića (42), Branka Pešića (18), patrijarha Pavla (13), Milunke Savić (11), Mileve Marić Anštajn (9).

Inače, pored aplikacije "Beokom servis", Grad Beograd je pokrenuo i aplikaciju "Beograđani".

Preko ove aplikacije građani takođe mogu da se uključe u uređivanje grada, za šta dobijaju i poene, a ako ih dovoljno sakupe i karte za različite događaje i manifestacije.

Tagovi:
Sve vesti