OPREZ: Boku preplavile meduze!

Autor:

U unutrašnjem delu Bokokotorskog zaliva poslednjih dana primećen je veliki broj meduza!

5
A- A A+
ilustracija Foto: MONDO/Lana Stošić ilustracija

Kako je za Radio Kotor kazala naučna saradnica u oblasti zooplanktona u kotorskom Institutu za biologiju mora Branka Pestorić, trenutno su u zalivu prisutne dve vrste.

"Prva je Cotylorhiza. To je žučkasta meduza sa plavim, odnosno modrim tačkicama sa donje strane njenog zvona i uobičajena je vrsta meduze u Mediteranskom moru. U većem broju se može javiti upravo u zatvorenim ili poluzatvorenim obalnim područjima, zbog slabijeg strujanja morske vode. Njene dimenzije u proseku su 17 do 20 cm, ali pojedinačne jedinke mogu porastu i do 35 cm u prečniku zvona", pojašnjava Pestorić.

Druga vrsta je, kaže, Rhizostoma pulmo, koju neretko nazivaju morskim plućima. To je najveća mediteranska meduza i prosečna veličina njenog zvona je oko 50 cm.

Upucan delfin u Bokokotorskom zalivu!

"Bele je boje sa plavo-ljubičastim obodom. Njeno prisustvo primećeno je u mjestu Ljuta, te veće jato duž Velike plaže u Ulcinju, rekla je Pesotrić.

Njihove žarne ćelije u slučaju kontakta mogu izazvati vrlo slabu reakciju na koži ili je uopšte nema, pa se obično kaže da su obe vrste bezopasne.

Šta da radiš ako te opeče meduza

"Njihova pojava i brojnost može biti kontrolisana najverovatnije visokom temperaturom mora u ranom periodu razvoja, odnosno u periodu razvoja njihovog, za dno pričvršćenog oblika. Svedoci smo da su ove godine temeprature mora jako visoke, a nešto više od mesec nije bilo promena vremenskih uslova. To su veoma osetljivi organizmi, tako da svaka vremenska promena kao što su: jak vetar, talasi i promena temperature mora može izazvati njihovo povlačenje u dublje slojeve ili na povećanje njihove smrtnosti", kazala je Pestorić za Radio Kotor.

Temperatura Jadrana trenutno iznosi od 28 do 30 i više stepeni.

Jadran je najtopliji u severnom delu, oko severne obale Italije i Istre, dok je u Crnoj Gori površinska temperatura vode nešto niža.

Sve vesti