• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Made in China", a zapravo Severna Koreja

Izvor mondo.rs

I Kinezi imaju svoje "kineze". Zemlja globalno poznata kao ekonomija jeftine radne snage našla je one koji rade za još manje para - kod komšija na istoku.

Kineske tekstilne firme sve više koriste fabrike u Severnoj Koreji ako bi iskoristile jefriniji rad preko granice, objavio je Rojters.

O unosnom biznisu, za obe strane, britanskoj agenciji pohvalili su se trgovci i biznismeni u pograničnom gradu Dandongu.

Biznis cveta

Izvoz tekstila je drugi po veličini u severnokorejskoj ekonomiji, posle uglja i drugih minerala, i vredan je 752 miliona dolara. Ukupan izvoz zemlje je u 2016. porastao za 4,6 odsto, na 2,82 milijarde dolara. U poslednjoj rundi sankcija, koje su UN donele početkom meseca, zabranjen je izvoz uglja, pa tekstil ima priliku da još procveta. Uprkos pritiscima SAD, pogotovo administracije Donalda Trampa, na Kineze da pritisnu susede, kineski izvoz u Severnu Koreju je porastao 30 odsto samo u prvoj polovini ove godine. Kinezi na istok šalju repromaterijal, a Severnokorejci im šiju odeću i obuću.

U više ili mane formalnim pogonima preko granice pravi se roba koja u svet ide pod oznakom "Made in China", tako da se na svako "zatvaranje vrata" Severnoj Koreji putem sankcija UN, na drugoj strani otvaraju nova. Tim pre što sankcije, uvedene zbog severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa, ne obuhvatajuzabranu izoza tekstila.

"Dobijamo narudžbine iz celog sveta", kaže jedan anonimni korejsko-kineski biznismen iz Dandonga, koji radi kao posrednik između kineskih isporučilaca i kupaca iz SAD; Evrope, Japana, Južne Koreje, Kanade i Rusije.

"Mi pitamo kineske snabevaoce za koga radimo ako žele da kažu, ali krajnji kupci retko znaju da je njihova roba zapravo napravljenja u severnoj Koreji. To je i normalno jer stvar je izuzetno osetljiva", kaže biznismen.

SVI SE PRAVE "TOŠE"

Australijska firma, čiji je sportski brend Rip Curl, javno se prošle godine izvinio kada je otkriveno da je neka skijaška oprema, označena "Made in China", zapravo bila napravljena u Severnoj Koreji.

Provaljen Rip Curl
Izvor: YouTube

Australijanci su se vadili na "neovlašćenog podizvođača" svog kineskog partnera, o kome navodno ništa nisu znali.

ŠTA SE ZBIVA: Ambasadori u Pjongjangu, Kina deluje

Trgovci u Dandongu kažu da je to uobičajena praksa, jer proizvođači mogu da uštede ćak 75 odsto praveći robu u Koreji a kako tvrdi jedan korejsko-kineski biznismen, severnokorejski radnici mogu da naprave i 30 odsto više dnevno od njihovih kolega.

ZVUČI POZNATO: U TOALET S POSEBNOM DOZVOLOM

Kako u fabrikama prolaze radnici zvuči poznato i nama u Srbiji, ako se setimo priča iz domaćih pogona nekih stranih firmi.

"U Severnoj Koreji radnik ne može da ide u toalet kadgod hoće, jer svi ostali misle da usporava proizvodnu liniju. Kineski radnici rade (samo) za novac, dok Severnokorejci veruju da rade za društvo, za svog vođu", kažu biznismeni.

"Jaguar" made in China

A plata? Pa, plata je mizerna, jer čak i u najplatežnijim fabrikama, kao što su bile one zajedničke Severne i Južne Koreje u sada zatvorenoj industrijskoj zoni Kesong, radnici sa severa su dobijali 75 dolara mesečno. Prosečna plata radnika u Kini je "preterana", kažu biznismeni, i kreće se od 450 do 750 dolara.

Pritom jedna "smena" traje 7:30 ujutro do 10 uveče.

Razmislite i o tome kada ubuduće budete kupili nešto povoljno s "Made in China".

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mina

Izvinte sa ovim "razmislite...",da možda ne bi trebalo da i Srbija krene u trgovinski rat protiv Kine kao US?!?

Djomlica

Veliki Brate vucicu procitaj tekst,vidi kako bucko obilazi sankcije,vidi kako drzavnik radi,kako im raste Bdp i sce ostalo ,pogledaj procitaj i de nesto pokreni povodom tog pitanja,a ne samo prodavati i rasparcavati zemlju, sta radi Dacic ministar spoljnih poslova,sto ne trazi kupce nasih artikala ,de malo radite za Nas napaceni narod,de malo i nas podignite ojacajte zemlju,a ne samo arapima prodavati de malo rentirajte , iiiii manje kradite ko sto kaze Velja Ilic kraduckajte ne morate da kradate :) veliki pozdrav od Djomlice volite se ljudi sirite ljubav a ne rat :*

Hm

Kina je novi centar sveta. Sta su izgradili i sta se gradi to je neverovatno. U nauku ulazu vise nego amerika. Inace davne 2000 se secam kako smo zalili kineze za kolike plate rade, a oni su nas sad presisali za 2,3 puta.

special image