• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pozeleneće Srbija: 2020. ekoloških 600 MW

Izvor Tanjug

Srbija će do 2020. godine imati instalisanih oko 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

 Antić:Do 2020. 600 megavata struje iz obnovljivih izvora Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek
Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Antić je na otvaranju Drugog međunarodnog Zelenog foruma "Elektroprivrede i zelena energija", rekao da će oko 500 megavata biti iz energije vetra, a oko 100 megavata iz hidro sektora i biomase.

"Tako ćemo imati oko dve trećine investicija u obnovljivim izvorima energije - 600 megavata i trećinu - oko 350 megavata (Kostolac B3) iz sektora uglja", naveo je Antić dodajući da je to poruka u kom pravcu Srbija ide.

Nije više "alternativna"

M;inistar Antićć kaže da se često obnovljiva energija naziva kao alternativnna, što je to pogrešna formulacija."Obnovljivi izvori nemaju alternativu i bez ikakve dileme su budužnost i to moramo da radimo, to je naša obaveza prema generacijama koje dolaze i to će biti naš perioritet, na prvom mestu", naglasio je ministar.

Antić je kazao da će u septembru biti potpisan i ugovor sa konzorcijumom na čelu sa Micubišijem za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TENT "A", kao i da je vrednost tog projekta oko 200 miliona dolara.

Vlada je u napravila krupne korake kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

"U septembru ćemo prebaciti prvih 100 megavata iz obnovljivih izvora energije i nastavljamo još intenzivnije da dajemo podršku kompanijama i pojedincima koji u to žele da investiraju", naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, na današnji dan na mreži imamo imamo 205 elektrana sa 97,5 megavata iz obnovljivih izvora.

"To se ubrzava i sve više ćemo imati takvih objekata. U septembru ćemo imati treći vetropark kod Alibunara koji će sa svojih osam megavata prebaciti na više od 100 megavata iz obnovljivih izvora. U 2018. ćemo imati na mreži još 110 megavata iz vetra, projekti Alibunar i Košava, a 2019. još 262 megavata - projekti Kovačica i Čibuk. Nadam se da će se i za projekat Plandište sa svojih 102 megavata vrlo brzo ministarstvu dostaviti očekivana dinamika", naveo je ministar.

Srbija do 2027. mora da "ugasi" 1.095 megavata

Do sada je Srbija na izgradnju elektrofilera i denitrifikacijj potrošila oko 200 milona evra

"Svaki naš blok koji planiramo da gradimo posle 2023. godine imaće elektrofilter i sistem za odsumporavanje i dentrifikaciju i biće rekonstruisan da mu se povećava efikasnost", kaže Antić.

Srbija je napravila i ozbiljan iskorak u promociji biomase, ali mora mnogo više da koristi taj potencijal.

Imamo potencijal obnovljivih izvora energije od 5,6 miliona tona ekvivalentne nafte na godišnjem nivou, a iz biomase je 3,3 miliona ili oko 60 odsto.

Antić je dodao da se vrše i značajna istraživanja o korišćenju geotermalne energije.

Međunarodni zeleni forum "Elektroprivrede i zelena energija" organizuje Balkanmagazin u saradnji sa EPS-om, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rudarstvo i energetiku.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

petar

Ne znam kako ce da stabilizuju mrezu za vreme oluje, kad naglo skoci proizvodnja vetrenjaca. Nemci se muce sa tim, ovi nasi ce izgoreti kao licne.

Đomla

@petar SNS ima stručnjake koji će rešiti taj problem, neće valjda jedna Nemačka da nam soli pamet?

Đomla

Pozeleneće kada napuštena sela i gradovi zarastu u korov.

special image