• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke nezakonito drale i na osiguranju kredita

Izvor mondo.rs

Još jedna opšterasprostranjena nezakonitost u radu banaka u Srbiji je izašla na svetlo dana. Posle nezakonite "naknade za obradu kredita", sud u Beogradu je utvrdio muvanja s naplatom premije osiguranja kredita.

Treći osnovni sud u Beogradu prvostepenom presudom je utvrdio da su banke, umesto da plate premiju osiguranja Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, taj trošak prebacivale na korisnike kredita, utvrdio je sud.

Kriv je i NKOSK

Advokat Vojin Biljić kaže da krivicu u tom nezakonitom poslu snosi i NKOSK, jer čak i na svom sajtu obaveštava građane da se su oni obveznici premije osiguranja. "NKOSK mora da zna da korisnici kredita nisu ugovorna strana u sporazumu NKOSK i banaka, te da je ugovor na teret trećih lica zabranjen u pravnom sistemu Srbije", kaže Biljić. To "neznanje" bi NKOSK, odnosno Srbiju kao njenog osnivača, mogla i da košta jer bi banke mogle da refundiraju sve svoje troškove koji će eventualno nastati ako presuda suda u Beogradu postane pravosnažna, pošto su kod banaka "stvorili legitimno očekivanje da je naplata premije od korisnika kredita dozvoljena".

Banke u Srbiji građanima su nezakonito naplaćivale premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Iako je Nacionalna korporacija osiguravala potraživanje banke i plaćanje premije osiguranja po ugovoru je bilo obaveza banke, banke su ovaj trošak prenosile na korisnike kredita, piše "Politika".

Ukoliko ona postane pravnosnažna, to će biti jedan od najdrastičnih primera kako su banke u Srbiji, uz jednostrano povećanje kamatnih stopa, kursne razlike, provizije za obradu i praćenje kredita, neosnovano zarađivale i na ovim naknadama, iako bi, po zakonu, jedini osnov zarade trebalo da bude kamata.

Dejan Gavrilović iz udruženja klijenata banaka Efektiva, kaže da je ova presuda važna, jer se odnosi na sve stambene kredite, indeksirane i u evrima i u švajcarskim francima, a takvih je oko 90.000.

Šta to znači za građane?

"Banke koje su naplaćivale premije moraće da ih vrate građanima. Reč je o iznosima od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po kreditu, jer se naknada kreće od 1,5% do 4,2% odobrene sume kredita", kaže Gavrilović.

Advokat Miša Dobrijević, pravni savetnik Efektive, objašnjava zašto premija nije mogla da bude naplaćena od građanina.

Bankama prete tužbe zbog kredita!

"Korisnik kredita, građanin, nije strana u ugovoru između NKOSK i banke, niti je zaključen u njegovu korist. On nije osiguranik, niti uživa kakvo pravo iz tog ugovora, niti uživa korist od osiguranja banke kod NKOSK, a snosi trošak plaćanja premije", kaže Dobrijević za "Politiku".

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rain From Heaven

I ko je kriv za to? I kako će se rešiti I u čiju korist?

Милан

Због чега ја као нпр закупац непокретности не би могао да закључим уговор са трећим лицем да он уместо мене плаћа закупнину а ја да му дам службено возило које ће користити или тако нешто. Мало ми је блесава аргументација овог адвоката посебно кад у закону имамо чак ситуације када неко сасвим трећи плаћа туђе дугове - а овде је барем све уговорено и клијенти су на то пристали. Тако да не видим да је ово "пљачкање"

Batko

@Милан Moraš još da učiš!

special image