• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bankama prete tužbe zbog kredita!

Izvor mondo.rs

Presuda suda u Somboru, prema kojoj banka ima obavezu da vrati klijentu naknadu za obradu kredita, pružila je šansu svim građanima koji smatraju da su oštećeni da pravdu zatraže na isti način.

Jer, ne postoji nijedan kredit, bez obzira na iznos, valutu ili to da li ga je podiglo fizicko ili pravno lice, na koji ova naknada banke nije ukalkulisana, piše današnja "Politika".

Jedina razlika je u tome o kolikom iznosu je rec, buduci da se ovaj "trošak" banke naplacuje od 0,5 pa do 2,5 odsto od iznosa kredita.

Ako pitate banku - ništa nije sporno, navodi list.

Svaki klijent prilikom potpisivanja ugovora o kreditu potpisuje i saglasnost o naknadi za obradu kredita, medutim, po mišljenju pravnika to ne znaci da se klijenti slažu sa ovim troškom, a ponajmanje da su imali izbora.

"Ovo je samo još jedna u nizu nepravilnosti za koju se vec dugo zna i za koju je bilo pitanje trenutka kada ce pasti na sudu. Ova naknada nije jedina na listi i nije konacna. Jasno je da ce ovo biti ozbiljan problem za banke kojima su sredstva od naplacenih provizija jedan od znacajnijih i sigurnih izvora prihoda", rekao je za "Politiku" advokat Vojin Biljic.

Prema mišljenju advokata, naknada za obradu kredita predstavlja skrivenu cenu ugovora o kreditu i suštinski utice na visinu efektivne kamatne stope.

Napominje da to što su klijenti potpisivanjem ugovora o kreditu pristajali na placanje ove naknade ne znaci njihovu volju niti pravo izbora, jer u Srbiji sve banke na isti nacin naplacuju trošak obrade kredita.

Policajac sebi pucao u glavu zbog kredita?

Sud u Somboru doneo presudu protiv banke

Somborski sud je nedavno presudio da banka ne sme da naplacuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke ukljuceni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice. Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka. Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za dobijanje kredita od oko 30.000 švajcarskih novcanica.

Upitan da li trošak obrade kredita može smatrati realnim troškom banke, advokat kaže da se to lako može izracunati.

Realan trošak banke se može dobiti tako što se maksimalna visina plate bankarskog službenika podeli s brojem kreditnih zahteva koje obradi u toku meseca.. Pod uslovom da taj službenik radi samo to, što je nemoguce naci u praksi.

"Kako je moguce da službenik koji ima platu 500 evra, samo na jednom kreditu naplati desetine hiljada evra na ime naknade ili upravo onoliko koliko iznosi njegova plata. Teoretski ova naknada bi mogla biti realan trošak samo ukoliko bi banka angažovala spoljne saradnike za obradu kredita, što po zakonu nije moguce", rekao je on.

Kako je rec o nepoštenoj poslovnoj praksi, kako to pravnici tvrde, u ovakvim sporovima pred sudom primenjuje se Zakon o zaštiti potrošaca u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Tudom licnom kartom digao kredit!

U udruženjima koja se bave zaštitom korisnika finansijskih usluga upozoravaju da je vreme da Narodna banka Srbije pocne da rešava probleme, a ne da, kako kažu "donosi odluke koje umanjuju posledice problema".

-----------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragoljub

Na koji način da se dođe do presude navedenog suda ?

Jalapeno

Ne treba da bude sporna naknada za obradu kredita, ali ne i da to bude izrazena u procentima. Obzirom da se za svaki kredit angazuje isti broj zaposlenih, naknada bi trebala da bude fiksna. Jedna za stambene kredite (npr. niza) a druga za pravna lica. Ono sto bi stvarno trebalo ukinuti je godisnja nadoknada za pracenje otplate kredita.

Milan

Kako radim u banci reći ću vam da na jednom kreditu ne radi jedan zaposleni banke već gomila! Znaci jeste da vi vidite samo vas kreditnih referenta ali nakon njega vas predmet gledaju pravnici, službenici Riska banke, kreditna administracija, organ banke koji odlucuje o kreditu, zaposleni na šalteru koji isplaćuje kredit... Aj da.pitamo iste te advokate i sudije koji su doveli tu presudu zašto naplacuju tarifu prema prednosti spora. Zašto kod notara overa isto zavisi od vrednosti posla, zbog čega je tako u Katastru...

special image