• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SJAJNO: Ovo je bila poslednja želja Terija Pračeta

Izvor mondo.rs

Pisac i "Vitez od mašte" ostavio je asistentu neverovatnu poslednju "misiju"!

 Teri Pračet neobjavljene knjige uništene parnim valjkom Izvor: YouTube/MONDO

Veliki ser Teri Pracet prerano nas je napustio 2015. u 66. godini, ostavivši za sobom 40 divnih knjiga fantazije namenjene i deci i odraslima.

Pisac velike mašte i velikog srca pre osam godina je objavio da ga je pogodila strašna bolest, oblik Alchajmera koji samo u retkom broju slucajeva pogada ljude pre 65. godine. Iako je Teri nakon dijagnoze poceo da se zalaže za asistirano samoubistvo, odnosno eutanaziju, njegova porodica saopštila je da je preminuo od komplikacija usled Alchajmera izazvanih jakom infekcijom pluca.

VITEZ OD MAŠTE: Najlepši Pracetovi citati

Dosledan sebi, Pracet je sa svojim bližnjima udesio da se na njegovom Twitter nalogu objavi vest o njegovoj smrti, i to kao pricica u nastavcima. Ako ste citali Pracetova dela, znate da Smrt "prica" velikim slovima, pa je potresno poslednje "poglavlje" osvanulo na njegovom Twitteru pre reci koje su zaista oznacile kraj.

Svom asistentu Robu Vilkinsu ostavio je neobicnu poslednju želju - da hard disk sa njegovim nedovršenim romanima sravni sa zemljom uz pomoc parnog valjka.

I Rob ga je poslušao.

Vilkins je objavio da je ispunio Terijevu želju, a onda su njegove naloge na društvenim mrežama "zatrpali" Pracetovi fanovi užasnuti cinjenicom da nikada nece procitati poslednjih deset knjiga.

Ipak - tako je želeo pisac.

Bio je jedan od najpoznatijih pisaca fantastike a svetsku slavu stekao je prvim romanom o Disksvetu koji je napisao 1983. godine. Ukupno ih ima 40 i bazirani su na magicnom svetu ravnom kao ploca koji nose cetiri slona, koji stoje na ledima džinovske kornjace.

Karijeru je poceo kao novinar, radio je kao portparol, ali je sve napustio kada je poceo pisanje romana o Disksvetu. Govorio je da je "pisanje najveca zabava koju covek može sebi da priušti".

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zzzz

A sta je poznato on napisao?

Kim Dzong

A pomocnik uzeo i sve snimio na flesu, pa za par godina uzme i izbaci tih deset novih knjiga kao da ih je on pisao. I pobere sve zasluge.

Zileeee

@Kim Dzong pomocnik nije iz Srbije...

SERIJE