Minimalac će porasti, evo koliko

Autor:

Minimalna cena rada u Srbiji od iduće godine biće povećana, dogovoreno je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

90
A- A A+
novac dinari sića sitno banka nbs banke valuta pare sitniš dinar Foto: MONDO/Mario Milojević

Na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, dogovoreno je da minimalna zarada bude povećana deset odsto, a da se poslodavcima ne povećava trošak na osnovu poreza.

To je povećanje na 143 dinara po satu, kazao je član SES i predsednik Unije poslodavaca Srbije, Nebojša Atanacković.

"Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da posle uvećanja minimalne zarade poslodavci neće imati veći trošak. On je objasnio da je nemoguće povećati minimalnu zaradu za više od 10 odsto jer bi to urušilo budžet za narednu godinu", naveo je Atanacković.

Sednica tog tela koja je jutros počela nije bila završena u predviđenom ruku pa je otkazana konferencija za novinare na kojoj je trebalo da bude saopšteno koliko će biti povećanje "minimalca".

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su predsednici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije.

Ima li šanse da minimalac ode na 207 dinara?

Reprezentativni sindikati tražili su da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara, a uslov Unije poslodavaca bio je da istovremeno bude povećan neoprezivi udeo u zaradi, koji je sada oko 11.800 dinara.

Eh, da nam je taj MINIMALAC: Česima najmanje 469€

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao Tanjugu da je sednica bila posvećena utvrđivanju minimalca i da je malo duže potrajala rasprava pošto su svi iznosili različite argumente, ali da su svi bili za to se minimalac poveća.

"Mi smo bili za to da se minimalac poveća na 154 dinara, u jednom trenutku je predlog bio prihvaćen od poslodavaca - ako dođe do značajnijeg povećanja neoporezivog dela zarade. Argumentacija Vujovića je bila da 'fiskalno neutralno povećanje' ne može da izdrži do tog stepena povećanje i da je održivo, kako smo se dogovorili, da ono bude za 10 odsto odnosno na 143 dinara", rekao je on.

Stojiljković kaže da, ipak, sindikati nisu zadovoljni tolikim povećanjem pošto je minimalna mesečna plata onda oko 200 evra, s obzirom da oko 350.000 koji rade za minimalac ili svaki pet zaposleni.

Kaže da sada slede razgovori i o povećanju zarada u javnom sektoru.

Kada je reč o povećanju neoporezivog dela zarada, Stojiljković navodi da danas nije bilo preciznih računica i podataka za to povećanje i da očigledno Ministarstvo procenjuje da nema nekog naročitog prostora za to, a da se ostane na fiskalno neutralnoj poziciji odnosno bez značajnijih gubitaka za budžet, kao i ni za značajnije olakšice za preduzetnike i oslobađanje od parafisklanih nameta.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za nerednu godinu je svake godine 15. septemabar, a ova cena će važiti od 1. januara.

Ima li šanse da minimalac ode na 207 dinara?

U prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara.

Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 stalnozaposlenih radnika. Sa navedenim povećanjem ona će iznositi 25.168 dinara.

Sve vesti