Kandidati za Svetski automobil godine 2018 (FOTO)

Autor:

Ko će skinuti s trona „jaguar f-pace“?

10
A- A A+

Jedno od prestižnijih priznanja u svetu automobilizma nosi naziv „Svetski automobil godine“ (World Car Awards). Svakog aprila se najbolji automobili proglašavaju u nekoliko „svetskih“ kategorija – auto godine, luksuzni auto godine, auto godine sa vrhunskim performansama, gradski auto godine, dizajnerski auto godine i „zeleni“ auto godine. Do sada (nagrade se dodeljuju od 2005.) ubedljivo najuspešniji su bili nemački proizvođači, koje predvodi „Audi“ sa osam priznanja.

Upravo su proglašeni kandidati za 2018. godinu. Pogledajte naše galerije sa pretendentima na nagrade.

U kategoriji „svetski luksuzni auto godine“ (World Luxury Car) ovogodišnjeg štampiona „mercedes e-klase“ će smeniti neko od ovih modela:

Ovogodišnji svetski auto godine sa vrhunskim performansama (World Performance Car) je „porše bokster kajman“. Njegov naslednik se krije u jednom od ovih kandidata:

„BMW i3“ je „svetski gradski auto godine“ (World Urban Car) za 2017., a za 2018. će biti:

Borba za „svetski zeleni automobil“ (World Green Car) je svake godine sve jača. Tako će „tojotu prius prajm“ naslediti:

Kategorija „svetski dizajnerski auto godine“ (World Car Design of the Year) posebna je jer za nju konkurišu kandidati iz svih ostalih kategorija plus „BMW i8“ i „lamborgini urus“. Aktuelni šampion je „jaguar ef-pejs“.

„Jaguar ef-pejs“, koji je prvi SUV ovog proizvođača, u aprilu ove godine je dobio i glavno priznanje, odnosno proglašen je za „svetski automobil godine“ (World Car of the Year). Kandidati za glavno priznanje za 2018. su veoma šarenoliki i ima čak 35. Kompletan spisak pogledajte na stranici organizatora ovih nagrada.

Koji je vaš favorit? Pišite nam u komentarima.

Sve vesti