"Ključna normalizija odnosa sa Kosovom"

Autor:

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je u intervjuu za Večernje novosti da brzina pristupanje Srbije EU zavisi od reformi, pri čemu je izdvojio vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Kosovom.

10
A- A A+


Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han boraviće u petak u jednodnevnoj poseti Beogradu, gde će se sastati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Uoči posete, za Večernje novosti je rekao:

"Evropska perspektiva Srbije je čvrsta i neumitna. Tempo pristupnih pregovora zavisi od tempa reformi, naročito u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom", rekao je Han.

Prema njegovim rečima, inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu je "dobrodošla".

Pismo koje otkriva KADA Srbija ulazi u EU?!

"Pregovarački okvir između EU i Srbije zahteva sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, koja doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu", izjavio je Han.

Upitan o odnosima Srbije i Rusije u svetlu odluke Srbije da kreće ka članstvu u EU, Han je rekao da posvećenost Srbije članstvu u Uniji zahteva usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali da ona ostavlja dovoljno prostora za razvijanje odnosa sa nečlanicama, sve dok se okvir poštuje.

Evropski parlamentarci: Srbija napreduje, ali...

Han je naveo da "ne postoji alternativa tome da Srbija postane deo velike evropske porodice kojoj pripada".

Poseta Hana Beogradu može se posmatrati i u svetlu podrške iz Brisela usled nove runde pregovora Beograda i Prištine, s obzirom da ove godine EK neće objaviti izveštaj o napretku država koje teže da postanu članice, već će to učiniti na proleće naredne godine, piše portal EWB.

EU: Do 2019. bez novih članica sa Balkana

Sve vesti