Peticija: DOŽIVOTNA ROBIJA za ubistvo deteta

Autor:

Fondacija "Tijana Jurić" pokrenuće 23. oktobra peticiju za uvođenje kazne doživotnog zatvora za one koji ubiju dete, najavio je danas osnivač te fondacije Igor Jurić.

42
A- A A+

Govoreći na konferenciji "Bezbednost i odgovornost 2017", Jurić je rekao da će se potpisivanje peticije organizovati u 30 gradova širom Srbije, a da je planirano da se prikupi 500.000 potpisa građana.

On je, kaže, u maju predao predlog izmene zakona predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, ali da država još uvek nije reagovala.

Fondacija je, podseća Jurić, već uspela da inicira jednu promenu zakona, te da takozvani "Tijanin zakon" nije ostao mrtvo slovo na papiru, već policija sada reaguje čim dobije dojavu da je neko dete nestalo.

"Više niko ne razmišlja da li je to hir deteta, nestašluk, već se automatski kreće u potragu", poručio je Jurić.

Konferenciju je otvorio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da je u skladu sa novim zakonskim rešenjima u svim policijskim upravama i stanicama obezbeđena dvadesetčetvoročasovna dostupnost preko 2000 policajaca obučeni za postupanje prema maloletnicima, kao i 410 policajaca koji su obučeni za nasilje u porodici.

ČOVEK GODINE - IGOR JURIĆ

"Srbija nije policijska država, ali želimo da policija bude štit, i onaj organ kojeg se kriminalci plaše, a u koji deca i roditelji imaju poverenja", rekao je Stefanović.

On je podsetio da od ove školske godine za decu četvrtih i šestih razreda počinje novi predmet kroz koji će đaci učiti o bezbednosti u saobraćaju, nasilju, borbi protiv droga, zaštiti od požara i thničko-tehnoloških opasnosti kao i o zaštiti od trgovine ljudima.

Jurić: Srbija će usvojiti doživotnu kaznu, ako...

Na konferenciji se obratila i državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja se osvrnula na rezultate koji su do sada postignuti na polju bezbednosti dece na internetu.

Resorno ministarstvo se, prema njenim rečima, aktivno bavi pitanjem bezbednosti i zaštite dece na internetu a Vlada Srbije je prošle godine donela Uredbu o zaštiti i bezbednosti dece na internetu na osnovu koje je 27. februara počeo da radi Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

Prema njenim rečima, taj centar je za pola godine rada imao oko 3000 poziva.

Na konferenciji je bilo govora o tri teme, brzom alarmiranju javnosti kada nestane dete, o problemu bezbednosti na internetu i digitalnom nasilju i o inicijativi vezanoj za doživotnu kaznu.

Sve vesti