Dodik: RS hoće zajednicu sa Srbijom

Autor:

Predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik saglasili su se u Beogradu da će timovi Srbije i RS početi da rade na sastavljanju Deklaracije o opstanku srpske nacije.

105
A- A A+

Vučić i Dodik su se saglasili da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bolje sarađivale i istakli da očekuju dalji napredak odnosa, a razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Dodik je, uz zahvalnost za dosadašnju podršku, rekao da i u budućnosti očekuje podršku Srbije. On je upoznao predsednika Vučića sa političkom situacijom u RS i Bosni i Hercegovini.

Predsednici Vučić i Dodik saglasili su se da će u narednom periodu još bliže sarađivati na polju ekonomije i infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Deklaracija za opstanak Srba na jesen

U Narodnom pozorištu u Beogradu veceras je svečano otvorena manifestacija "Dani Srpske u Srbiji 2017", a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da su Republika Srpska i Srbija jedno i da su istorijske neseće te koje su napravile granice.

"Ne želim da se odreknem snova da RS i Srbija budu jedno", rekao je Dodik prilikom otvaranja manifestacije tokom koje će narednih sedam dana blizu 800 učesnika predstaviti RS kroz njenu privredu, prosvetu, nauku, kulturu, umetnost i sport.

Otvaranju "Dana Srpske u Srbiji" prisustvovali su kao izaslanik predsednika Srbije generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, ministri Ivica Dačić i Aleksandar Vulin, patrijarh Irinej i drugi predstavnici javnog i kulturnog života.

Dodik je rekao da razmišlja da li Republika Srpska treba uopšte da se predstavlja jer ona pripada Srbiji kao što i Srbija pripada RS, dodajući da je "to tako", bez obzira šta rekli iz Stejt departmenta i Brisela.

Kako kaže, iako živimo na različitim mestima, naša vera, jezik i kultura su isti i poruka mora biti "Svi smo Srbi".

U tom kontekstu, Dodik se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je, još dok je bio premijer, njegova vlada "okrenula pogled" ka Republici Srpskoj, i pozvao sve Srbe da odgovore Deklaraciji o očuvanju srpskog naroda.

"Naša kompaktnost tek treba da se pokaže, a Srbija i RS mogu da odbrane svoj nacionalni identitet", istakao je Dodik.

Što se pozicije Srpske u BiH tiče, Dodik poručuje da Srbi tamo nisu na željenom mestu.

"Mi želimo da budemo u zajednici sa Srbijom. Uveren sam da se etabliranjem RS krenulo tim putem ujedinjavanjem srpskog naroda. Ne želim da se odreknem snova da RS i Srbija budu jedno", kaže predsednik Republike Srpske.

On je podsetio i na sve više projekata koji se realizuju između RS i Srbije ponovo istakavši da zahvalnost za to duguje i srpskom predsedniku Vučiću.

Dodik se osvrnuo na žrtve koje su za stvaranje RS i slobodu dali živote kritikujući međunarodnu zajednicu da za zločine počinjene u ratovima, jednostrano okrivljuje Srbe.

Komentarišući političku situaciju u RS, on je rekao i da je stanje tamo normalno uključujući i Vladu i Parlament.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je ovom prilikom da je RS jedan od prioriteta državne politike i da je u svom dejtonskom okviru, garant opstanka srpskog naroda.

Republike Srpske ne bi ni bilo da nije bilo pretnji po istrebljenje srpskog naroda, naveo je Vulin i dodao da govoriti o RS, a ne poći od činjenice da Srbi imaju pravo da odlučuju o sebi i svojoj sudbini, ne bi bilo moguće.

"Zato Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije ne propuštaju priliku da jasno pokažu koliko su uz Republiku Srpsku, koliko su uz narod Republike Srpske i koliko su spremni da pomognu i politički i diplomatski i finansijski i na svaki drugi način", istakao je Vulin i ddoao . da RS uvek može da računa na Srbiju baš kao što Srbija zna da je niko i nigde ne voli kao što se voli u RS.

Manifestacija je otvorena umetničkim programom "Trezveno, sabrano i saborno" po scenariju Neleta Karajlića i Vuleta Žurića. Za režiju je takođe zadužen Nele Karajlić.

Ova manifestacija je prvi put održana 2013. godine, a u godinama koje su sledile, njen program se proširivao pa sada uključuje 32 programa kroz 45 izvođenja u 20 gradova Srbije.

Što se tiče privrede i privredne saradnje Srbije i Srpske, biće održane tri promocije privrednih potencijala Republike Srpske i susreti privrednika Srbije i Srpske.

Oni će biti održani 18. septembra u Vranju, 19. u novom Sadu i 20. u Subotici.

Ovu manifestaciju će obeležiti i brojni kulturno umetnički programi.

Sve vesti