• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS u akciji: Pojeftiniće plaćanje karticama?

Izvor Tanjug

Narodna banka je pokrenula zakonsku inicijativu da se drastično smanje naknade koje banke naplaćuju međusobno za korišćenje platnih kartica, koje na kraju ulaze u svaku maloprodajnu cenu.

Narodna banka Srbije (NBS) predstavila je danas Nacrt zakona kojim će se ograničiti međubankarske naknade sa dosadašnjih, u proseku 1,5 odsto na 0,3 odsto, što bi trgovcima trebalo da snizi troškove držanja POS terminala za platne kartice, a građanima omogući kupovinu jeftinijih proizvoda.

Da li će se banke "snaći"?

Na pitanje novinara da li bi praksa ograničavanja ovih naknada, koja postoji i u EU, mogla da dovede do toga da se banke odluče da nova "primanja" nađu tako što bi povećale druge usluge u svojim ekspoziturama, Stanić kaže:"Banka uvek može da uvede i druge naknade. Poenta ovog zakona je da trgovci znaju koliko je naknada što do sada nije bio slučaj. Ovim zakonom će se omogućiti da se naknada koja funkcioniše na nenormalnim principima ograniči, i poveća transparentnost", objašnjava ona.

U Privrednoj komori Srbije (PKS), na prezentaciji Nacrta zakona o međubankarskim naknadama, stručnjaci Narodne banke istakli su da je bankama do sada bio finansijski interes da štampaju više kartica, a ne da prodaju terminale firmama.

Suština novog zakona, poručuju iz NBS, je da se razvija "bezgotovinsko društvo" većom mrežom terminala u prodavnicama.

Nacrtom je predviđeno da međubankarska naknada za transakcije kod debitnih kartica ne može biti viša od 0,2 odsto vrednosti transakcije, dok kod kreditnih kartica ta naknada ne može biti veća od 0,3 odsto.

"Sa ovim zakonom očekujemo značajne promene za krajnje korisnike, kupce i trgovce. Kartica je kao proizvod izuzetno skupa za trgovca, a samim tim i za krajnjeg korisnika, jer postoji međubankarska naknada koja je glavni generator visokih provizija", kaže Dragana Stanić, generalni direktor Sektora za platni promet NBS.

Suština međubankarske naknade je, objašnjava, da ona ne funkcioniše na ekonomskim principima konkurencije koji bi doveli do sniženja cena, već su provizije vremenom postajale sve veće.

Bankama prete tužbe zbog kredita!

Zbog tih provizija banaka, ocenjuje, i roba kod trgovaca koji imaju terminale za plaćanje karticama je bila skuplja, što je, kaže, na kraju plaćao svaki građanin kroz cenu kupljenog proizvoda.

Banke su do sada više izdavale strane kartice nego domaće, kaže Stanić, što je domaću "dina karticu" dovodilo u nepovoljan položaj.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mozzart

2,2% je naknada koja mi moja banka (necu je reklamirati) uzima od svake transakcije a kada sam isao pre uvodjenja POS terminala SVAKA banka je naplacivala preko 2%, tako da te vase informacije da je prosecno 1,5% okacite macku o rep. POS terminal placam 800 dinara mesecno i 420 dinara placam mesecno sto je POS povezan internetom, 1220 je samo POS i 2,2% od svake transakcije, prosecno imam na kartice oko 200.000 dinara mesecno sto znaci da mi banka mazne 5620 mesecno samo na POS i na transakcije sa karticama. Ne racunam i odrzavanje racuna firme koje me kosta preko 4000 mesecno, znaci 10.000 mesecno samo banci, pa vi gledajte. NAGLASAVAM da je to najjeftinija varijanta, posto sam obisao preko 10 banaka i samo njih 5 daje POS terminale, znaci najjeftinija varijanta je za malu vecu prodavnicu 10.000 mesecno.

special image