MONDO/Tanjug

"Srbija hitno da usvoji zakon o nestalim bebama!"

Autor:

Komitet ministara, koji nadzire izvršenje konačnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, pozvao je srpske vlasti da što pre usvoje nacrt zakona o uvođenju mehanizma za slučajeve nestalih beba, kaže se u privremenoj odluci Komiteta.

9
A- A A+

Komitet ministara je od 19. do 21. septembra analizirao koliko se sprovode presude Evropskog suda za ljudska prava, a na agendi se ponovo našao i slučaj "nestalih beba" u Srbiji, o čemu će zvanična odluka Komiteta biti objavljena sutra, navodi se u saopštenju Saveta Evrope dostavljenom Tanjugu.

Komitet je ispitivao da li je Srbija izvršila presudu koju je Evropski sud septembra 2013. doneo po tužbi Zorice Jovanović iz marta 2013. godine.

Srbija plaća zbog nestale dece

 U danas donetoj odluci, Komitet podseća da je presuda u slučaju "Jovanović protiv Srbije" postala konačna 9. septembra 2013. i da se odnosi na kršenje prava podnosioca tužbe na poštovanje porodičnog života jer država Zorici Jovanović nije pružila verodostojne informacije o sudbini njenog sina, koji je navodno preminuo u porodilištu 1983, tri dana nakon rođenja.

Komitet podseća i da je, imajući u vidu značajan broj potencijalnih podnosilaca tužbi po istom osnovu, Evropski sud zaključio da "odgovorna država mora do 9. septembra 2014. da donese sve odgovarajuće mere, najbolje putem lex specijalisa... kako bi se obezbedilo uspostavljanje mehanizma za pružanje pojedinačnog pravnog leka svim roditeljima u sličnim situacijama".

U fiokama stoji 3.000 prijava za nestale bebe

Komitet je u privremenoj odluci izrazio ozbiljnu zabrinutost što, uprkos ponovljenim pozivima Komiteta i uveravanjima koje su srpske vlasti više puta dale, nacrt zakona s ciljem uvođenja gorepomenutog mehanizma još nije usvojen.

"Podsećajući na bezuslovnu obavezu Srbije prema Članu 46 Kovencije da se pridržava presuda Evropskog suda, Komitet poziva vlasti da preduzmu sve potrebne korake kako bi obezbedile da se zakonodavni proces privede kraju kao pitanje od najvišeg prioriteta", stoji u privremenoj odluci.

Komitet je, takođe, odlučio da nastavi sa razmatranjem ovog predmeta na svom sledećem sastanku u decembru 2017.

O bebama nestalim u Srbiji u UN

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.