Sada malo ona: Kim Džong Un unapredio sestru

Autor:

Severnokorejski vođa Kom Džong Un dao je svojoj sestri veća ovlašćenja promovišući je u Politbiro vladajuće partije, najviše telo za donošenje odluka.

3
A- A A+

Kim Jo-džong, najmlađa ćerka pokojnog vođe Kim Džong-ila zameniće svoju tetku kao član Politbiroa Radničke partije zemlje, prenosi danas BBC.

O 30-ogodišnjoj Kim se pre tri godine govorilo kao o visokom partijskom zvaničniku.Porodica Kim vlada Severnom Korejom od kada je osnovana zemlja posle Drugog svetskog rata 1948. godine.

Kim koja se često u javnosti pojavljivala pored brata i za koju se smatra da je odgovorna za njegov javni imidž, već je bila uticajna kao zamenica direktora odelenja za agitaciju i propagandu.

Ona se nalazi na crnoj listi SAD oko navodnih veza sa kršenjima ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Njeno unapređenje objavljeno je juče na partijskom sastanku kada su objavljena i imenovanja i izmene za desetine visokih zvaničnika.

CIA o Kim Džong-Unu: Nije ludak

Novinar BBC rekao je da će unapređenje Kim biti viđeno kao dalji dokaz o tome da porodica Kim učvršćuje svoju vlast u Severnoj Koreji.

Kada je Kim dobila ključni položaj na kongresu vladajuće partije prošle godine očekivalo se da će dobiti važnu ulogu u užem rukovodstvu zemlje.

Među objavama u subotu je i odluka da se promoviše ministar spoljnih poslova Ri Jong-ho za člana Politbiroa sa punim pravom glasa.

Povezano

Sve vesti