OTKRIĆE o patuljastoj planeti Haumei (VIDEO)

Autor:

I sami astronomi su se iznenadili najnovijim otkrićem o misterioznoj planeti Haumei, koja je smeštena na samom kraju Sunčevog sistema.

6
A- A A+

Neočekivano otkriće astronoma - oko patuljaste planete Haumee, koja se nalazi iza Neptuna, postoji prsten!

Do sada se verovalo da se prstenovi nalaze samo oko velikih planeta - Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

"Ovo je prvi put da je prsten pronađen oko trans-neptunskog objekta, odnosno objekta udaljenijeg od Neptuna", rekao je istraživač i astrofizičar na andaluzijskom institutu Hose Luis Ortiz, čija je studija o Haumei objavljena u naučnom časopisu "Nature".

"To dokazuje da bi prstenovi mogli da budu češći u našem Solarnom sistemu nego što smo mislili do sada, kao i da mogu da budu prisutni u ostalim sistemima", rekao je Ortiz za Si-En-En.

IZNENAĐENJE U SVEMIRU:Otkrivena najtoplija planeta

Ortiz je objasnio da ne postoji jedan odgovor na pitanje kako je prsten nastao.

"Možda je nastao u sudaru s drugim svemirskim objektom ili u disperziji površinskog materijala zbog rotacije same planete", rekao je ovaj astrofizičar.

Izvor: Youtube

Haumea se, naime, okrene oko svoje ose svaka četiri sata.

Međutim, prsten nije jedina neobična karakteristika ove patuljaste planete. Njen oblik je, takođe, zanimljiv jer je izdužena, poput lopte za ragbi, a ne okrugla.

Veliko otkriće u svemiru!

Haumea, takođe, ima dva meseca, i jedna je od četiri patuljaste planete koje se nalaze iza Neptuna. Ona je 50 puta udaljenija od Sunca nego što je Zemlja.

Poput patuljastih planeta Pluton, Eris i Makemake, i Haumea predstavlja izazov za naučna proučavanja zbog svoje veličine i velike udaljenosti.

Otkriće: Nova planeta veličine Marsa?

Povezano

Sve vesti